Kort om simulatorbygging                      


På skrivebordet.

 

Skrivebordsflyging
Alt du trenger for å fly en flysimulator er tastaturet, men en joystick eller yoke gjør det litt mer realistisk. Enda mer realisme blir det med et panel med instrumenter og brytere, pedaler etc. Alt du har du har lyst på finnes på internett.
En enkel og rimelig måte å lage et "cockpitmiljø" er å skrive ut et panel, lime det på papp, og plassere det mellom skjermen og  tastaturet, se bildet til venstre.


Skjermbasert simulatorcockpit

Enkel simulator
Den enkleste måten å bygge en simulator på er å bruke 2 skjermer. Hovedskjermen viser landskapet og plasseres øverst. Under denne plasseres instrument-skjermen. Du bør ha et skjermkort med 2 utganger for å få til dette. Instrumentene trekkes så ned og plasseres der de passer.
Du kan eventuelt skjære til en papp-plate, skjære hull for instrumentene, og feste denne oppå skjermen. Nå har du et panel med god oversikt over instrumenter og flyging. Eller instrumentene plasseres på skjermen som i en moderne glass-cockpit.
Har du en kraftig PC og noe ekstrautstyr kan du sette sammen 3 skjermer slik at du får panoramavisning. Buet skjerm kan være et enklere alternativ.


Selvbygget F 16

Enkel cockpit med instrumenter
En cockpit kan bygges av papp, huntonitt, kryssfiner, sponplater, plexiglass, aluminium.
Panelet fylles opp med instrumenter, lys og brytere. Instrumentene koples på USB-porten.
For å kunne ta i bruk brytere trenger du et eget kort, se her. Flaps eller landings-hjul aktiveres nå med brytere som i et virkelig fly.
Du må ha en Joystick eller Yoke, og pedaler på gulvet.
Med en stor skjerm og gode høytalere gir dette meget gode og realistiske flyopplevelser. Du kan også bruke projektor og lerret.
Se hvordan jeg bygget min F 16-cockpit her.

Boeing 737 simulator på Sola flymuseum
Ekte simulator
Simulatoren kan bygges nøyaktig lik en ekte cockpit med troverdige og funksjonelle instrumenter, også radiokommunikasjon og navigering. Nå flyr du som en ekte pilot. Slike simulatorer kan delvis brukes som en del av flygertreningen for piloter.
Kostnadene er selvfølgelig meget høye, men det er mange som går i gang med slike store prosjekt. Målet og utfordringen er å få alt til å likne mest mulig på en ekte cockpit. Boeing 737-cockpiten er mest populær.

Slike store prosjekt krever meget gode data-kunnskaper, kjennskap til elektronikk, metallarbeid og snekring. Og du må selvfølgelig ha god plass!
     
  Mine byggeprosjekt:

F 16

 
Last ned tegning.
Byggebeskrivelse her

Fairchild Cornell


PT 19A Cornell


Panel

F 5 Freedomfighter


F 5 Freedomfighter
Video av byggingen.


 F 5-cockpit

 

Veteranfly

Cockpitbygging av et veteranfly

Bygging av en modell av et MF11-fly.