Teknikker

<<hjem

Foto

neste>>


 

Hva er copyright ?
Lov om opphavsrett til åndsverk slår fast at den som har lagd en tekst, et bilde, musikk, dataprogram etc har eiendomsrett til verket.
Det betyr at du ikke har lov å kopiere uten samtykke fra opphavsmannen. Unntak gjøres for helt private ting og undervisnings-formål.

 


Fotografering er et gammelt fag, utviklet på 1800-tallet. På 1950-tallet ble fotoapparatet allemannseie, i dag overtar digital fotografering.

En datamaskin er et spennende verktøy for arbeid med foto. Du kan utføre de samme ting som før ble gjort i et mørkerom. Og du kan gjøre utrolig mye mer. Husk "Åndsverkloven" om kopiering når du arbeider med foto. Du har også et etisk ansvar: det er straffbart å lage bilder der du "henger ut" eller sjikanere andre personer, eller
legge ut bilder av personer på internett uten samtykke fra personen selv eller foresatte.

Filformat og bildestørrelse
Før du går i gang med digital fotografering må du sette deg inn i hvordan du skal lagre bilder. Pass på at du har en egen mappe for foto i Mine Dokumenter.
Foto må lagres i JPG-format. Dette formatet komprimerer filstørrelsen opptil 90%. Men husk at JPG, eller JPEG, sletter informasjon og reduserer bildekvaliteten hvis du velger for stor komprimering under lagring. Bilder brukt på internett bør ikke være større enn 50 kB.
Størrelsen på bildet måles i antall pixler (punkt). 800 p er lik 21 cm (eller bredden på et A4 ark). Pass på at du ikke forveksler billedstørrelse med zoom-redskapet. Dette redskapet forstørrer eller forminsker et bilde, men det forandrer ikke den opprinnelige størrelsen på bildet. Vend deg til å bruke linjal når du arbeider med foto (Vis/Linjal).
Antall punkt pr tomme (dpi) angir bildets oppløsning, eller bildekvalitet. Jo flere dpi, jo bedre kvalitet. Standard for internett er 75 dpi, for utskrift 
150-300 dpi, og spesialtrykk ca 700 dpi.
Andre kjente komprimeringsformat er GIF, men dette formatet passer best til enkel grafikk. GIF og JPEG er standardformat for internett.

Fotoprogram
Det finnes en rekke enkle fotoprogrammer du kan bruke. De rimeligste er som regel gode nok. Har du først lært et program, er det lett å gå videre på større programmer.
Du bør ha mulighet til å kunne åpne små bilder samtidig (thumbnails), slik at du raskt kan lete igjennom billedarkivet ditt.
En viktig grunnregel er at du alltid lager en arbeidskopi når du skal bearbeide bilder. Ikke gjør endringer på orginalbildet. Eller vnn deg til å bruke Lagre som...

Ved å bruke Sett Inn kan du arbeide med foto i Word. Men pass på: lagring i Word-format kan ta stor plass. Du kan også bruke PowerPoint.
Prøv med Klipp Ut/Lim Inn for å flytte fotoet til forskjellige programmer.
Et større bildebehandlingsprogram gir best kontroll når du skal retusjere, skalere, korrigere, eller arbeide med fotografikk.
Kjente program er Adobe Photoshop/Elements eller PaintShopPro, men flere andre kan brukes. Les mer her.

Fotoapparatet
Det spesielle med digitale fotoapparat er at de ikke har film, men lagrer bildene på en minnebrikke, og at du kan se bildene på en skjerm før og etter opptak. Du kan kontrollere og slette dårlige bilder.
Små kompakt-kamera på 2-3 megapixler er gode til hobbybruk, mens et større speilreflekskamera gir best kontroll over fotograferingen.

Scanner
En god scanner kopierer bilder og tekst over til datamaskinen. Pass på å bruke JPG-format for bilder.

Utskrift
En god blekkskriver kan gi flott kvalitet på bildene dine. Vanlig skriveark kan til nød brukes, litt tykkere papir er bedre, men fotopapir gir best kvalitet. Kontroller alltid innstillingene på skriveren før utskrift.
De fleste skrivere lager en hvit kant på arket. Tilpass på størrelsen på bildet. Du kan dele arket opp i mindre format, eller sette inn flere bilder på et A4-ark. Et godt arbeidsformat er A5 (ca 20 x 14 cm)
Utskrift er dyrt. Et A4-bilde på fotopapir koster opp i mot 20,- kr.

Grafisk bearbeiding
Med et fotoprogram kan du bearbeide et foto. Ferdige "effekter" eller "filter" endrer bildet fullstendig. Du kan fjerne farger, eller rette på detaljer, eller tegne/male i bildet. Bruker du zoom-verktøyet ser du at bildet er satt sammen av punkter.

Collage
En spennende teknikk er å lime sammen flere bilder, eller dele et bilde opp i småbilder. Du må kjenne Klipp Ut /Lim Inn funksjonene, og kunne skifte mellom flere programmer ved hjelp av Minimere/Gjenopprette. Du må kunne bruke markeringer ("håndtak") på bildene.
Har du et bildebehandlingsprogram som kan arbeide med flere lag har du bedre kontroll over arbeidet.

Montasje og manipulering
Flere bilder kan monteres sammen. Prosessen er krever god kunnskap, her kommer en kort innføring:
Start med å åpne et bakgrunnsbilde, minimer dette. Så må du finne et bilde der du kan fjerne bakgrunnen rundt motivet. Dette kan gjøres på flere måter etter hvilket program du bruker. "Tryllestaven" kan gjøre jobben.
Bildet lagres uten bakgrunn (transparent), klippes ut og limes inn i bakgrunnsbildet.
Ved hjelp av andre redskap kan du viske ut, male over, forskyve, forstørre/forminske osv. Bare fantasien setter begrensninger.

Les mer om Digital fotografering
 



Digitalt foto

 


foto1.JPG (16371 bytes)

Linjalen viser at dette bildet er 2,7 cm når det skrives ut.
Formatet er JPG.


Filstørrelser:
Et foto i størrelse A5 (19 x 13 cm):
BMP-format (Paint) = 1208 kB
Word-format           =    580 kB
JPEG- format         =     68 kB

Eksempler på grafisk bearbeiding utført med Adobe Photoshop:

 

 

neste>>