Hva kan du bygge

 

Plastmodeller kjøpes i hobby- og leketøysforretninger. Du finner biler, båter, fly eller figurer, som settes sammen etter instruktive tegninger. Pass på at du ikke bruker for mye lim når du arbeider.
Etter sammenliming males modellen med spesialmaling. Som regel følger forskjellige merker med. Klipp dem først opp i biter, legg  i vann en liten stund. Når merket er i ferd med å løsne fra papiret trekkes det av og settes på modellen. Pinsett og pensel er gode hjelpemidler.
Plastmodeller kan også ombygges og bearbeides etter egen fantasi.
Mange bygger et lite miljø rundt modellen, et diorama.

Modelltog sies å være verdens største modellhobby. Som regel starter du med et grunnsett, og bygger videre etter hvert. Du kan montere et togsett sammen på stuegulvet og kjøre der, men som regel er det mer spennende å montere skinnene fast på ei sponplate og bygge opp et landskap med hus, veier, tuneller osv. Dette krever selvfølgelig litt plass. Kanskje du kan prøve under senga?
Vanlige togsett er i HO-skala, det betyr målestokk 1:87. Men det finnes flere størrelser å velge mellom. Noen går på vekselstrøm, og noen går på likestrøm. Det nyeste er digitale modelltog, eller hagejernbane.

Radiostyrte fly, biler, båter finnes i alle størrelser og varianter. Ofte kjøpes disse modellene ferdig montert. Men du finner mange flotte byggesett i ulike materialer, og i forskjellig vanskelighetsgrad.
Modellene kan brukes utendørs til lek og fornøyelse, men stadig mer populært er å delta i forskjellige former for konkurranse.
Å fly helikopter ser spennende ut, men anbefales ikke for nybegynnere. Du må rekne med krasjlandinger, så flyerfaring er nødvendig. Det er nyttig å ha gode kunnskaper om teknikker og materialer for å kunne reparere sjøl.
Modellene har ulike motortyper: elektriske motorer, bensin eller damp. Radiostyringen kan ha opp til 10 kanaler.

Figurer bygges for det meste i plast, men også i metall. Poenget er å male så realistisk som mulig, med mange fine detaljer.
Figurene kan settes inn i et miljø, et diorama. Miljøet bygges så realistisk som mulig med hus, trær og bakgrunn.
Du kan bygge små figurer som brukes i ulike former for spill (Warhammer). Så settes figurene opp på en bordplate etter bestemte regler, og store slag utkjempes. Rundt omkring plasseres forskjellige terrengdetaljer.

Seilskuter har lange tradisjoner innen modellbygging. Skroget bygges opp av spant eller skott og bordkledning, eller formes til av en trestokk. Så er det bare å kose seg ivei med master, rigg og seil. Du finner byggesett i alle størrelser og prisklasser.
Du kan bygge alle slags båter med eller uten radiokontroll. Husk vannfast lim.

 

 

 

<<tilbake