<< tilbake

Redskap og verktøy

 

Akrylmaling
er maling på vannbasis. Den finnes på tuber, flasker eller små glass, og kan fortynnes med vann. Når den er tørr, er den vannbestandig.
Den har god dekkevne, flyter jevnt, tørker hurtig og er nærmest luktfri. Alt dette gjør akrylmalingen ypperlig til de fleste former for modellmaling.
Emaljelakk er maling på oljebasis. Det betyr at du må bruke tynner eller white-spirit for å vaske penslene. Malingen lukter litt, men er ellers ypperlig til maling av spesielt plastmodeller. Den fås i små bokser i utallige farger.
Oljemaling kjøpes på tuber. Den tørker sakte, men kan tilsettes et tørkemiddel. Malingen fortynnes med terpentin eller linolje. Dette betyr ganske mye lukt.
Fordelen med oljemaling er at du kan legge ut små klatter på en palett og blande deg fram til akkurat de nyanser du ønsker, slik kunstmalere gjør.
Plakatmaling eller tempera er rimelige farger på vannbasis. Malingen  gir en matt overflate. Den er derfor fin til landskap, treverk etc.
Ferniss er en gjennomsiktig lakk som legges på som et siste strøk for å beskytte malingen under. Den gir en blank overflate.

Pensler
er svært viktig for et godt resultat. Runde pensler med spiss er å foretrekke. De fås i alle størrelser. Du trenger en liten tynn til detaljer og en mellomstor til å male i flater. Mårhårpensler med god spenst er dyrest og best, men rimeligere nylonpensler kan fint brukes. Vask penslene i lunkent såpevann etter bruk og sett dem til tørk med busta opp!!

Tips
På hard plast kan du male direkte, mens myk plast bør grunnes først med hvit grunning. Det kan være lurt å vaske modellen først i lunkent såpevann. Tørk den godt, og unngå nye fingermerker.
Husk å røre godt i malingsboksen. Tilsett noen dråper vann eller whitespirit hvis malingen tykner.
Ikke bland fargene i malingsboksene. Drypp litt farge på en palett (f.eks. lokket fra en isboks), og tilsett brunt eller svart/grått. Ønsker du en lys farge må du legge på hvit farge først, så tilsette litt av fargen.
Stiller du store krav til å få det jevnt, kan du tynne ut malingen litt, og male to strøk.
Vil du "sprøytemale" modellen med sprayboks eller Airbrush-verktøy er det lurt å sette modellen i en eske. Bruk tynne strøk og flere lag slik at du ikke får "hengekøyer"

Verktøy
Du trenger ikke så mye verktøy i starten.  Kniver med utskiftbart blad må du ha. Små filer, f.eks et sett med nålfiler, er nyttig til mange formål.
Bruk en bit gulvbelegg som underlag  når du skal skjære. En linjal i metall gjør arbeidet presist.
Du vil trenge en fintannet sag til kapping av plast og tre. En baufil (jernsag) kan gjør nytten.
Sag ned tynne blad (copingsag eller løvsag) er nyttige til å sage kurver.
Tenger av forskjellig utforming er gode hjelpemidler, spesielt en sideavbiter til kapping av metalltråd etc. Bruk aldri saks til slikt arbeid. Du vil også ha nytte av en pinsett.
Til klipping i tynt metall trenger du en metallsaks/ platesaks, men en gammel saks kan gjøre nytten.
Små tvinger eller klyper til liming er fint. Strikk og tape gjør også nytten.
En liten skrustikke er nyttig. Montèr den på bordet, eller en solid plate slik at den er flyttbar.
Maskiner og elektrisk verktøy
En elektrisk drill må du ha. Men du bør ha den montert i et stativ, ellers brekker boret lett. Slå et merke med en kjørner der du skal bore, spesielt hvis du skal bore i rør eller runde gjenstander.
Til trekking av plast rundt flyvinger trenger du en føner og et lite strykejern.
En loddebolt er nyttig i mange sammenhenger. Husk at metallet som skal loddes må være reint for at loddetinnet skal feste. Bruk loddevann, eller puss med smergel (fint metallsandpapir)
Det finnes mye lekkert maskinverktøy spesialdesignet for modellbygging. Kjør litt etter hvert, så ser du hva du har bruk for.

Tips
Du kan få tak i mye brukbart verktøy i billigbutikker og bensinstasjoner. Kvaliteten er selvfølgelig ikke alltid like god, men som regel god nok til hobbybruk.