<<tilbake

Bildekrymping

  Bildekrymping betyr å gjøre bildene mindre. Det kalles også skalering. Dette er særlig aktuelt å kunne dette når du skal sende bilder til venner og kjente med mail. Mange har opplevd at bildene som sendes blir alt for store, det er upraktisk å se dem på skjermen.

Digitale bilder
Det er flere måter å gjøre det på. Men la oss først se litt på hvordan et digitalt bilde er bygd opp.
Bildene består av punkt. 30 punkt er ca 1 cm, 300 punkt er altså ca 10 cm. Et bilde med en bredde på 1024 punkt dekker akkurat skjermen. Større bilder derfor må "skrolles" eller zoomes ned når de vises på skjermen.
Standard størrelse i kamera er ofte 1600 x 1200 pixler. En mye brukt størrelse for mail er 640 x 480 pixler eller 22 x 17 cm vist på skjermen. Bildene må altså reduseres til halv størrelse minst.

Krymping i kamera
De fleste kamera tar store bilder som standard, men du har mulighet til å velge å ta bilder i små størrelser som er tilpasset for mail. Ulempen er at disse bildene ikke kan fortørres opp til A4-format, kvaliteten blir dårlig.

Krymping med bildevisningsprogram
En del bildevisningsprogram har automatiske funksjoner for krymping av bilder som skal sendes med mail. Når du velger dette, krympes bildet til ca 640 x 480 pixler. Bildet komprimeres også litt, ca 85. Oppløsning for bildet settes alltid til 72 dpi (punkt pr tomme) som er standard for skjermvisning.
Så åpnes mail-programmet, og bildene legges automatisk inn som vedlegg. Bildene er klar for sending med en gang.
Pass på at bildene er kopiert slik at originalbildet forblir urørt. Faststone Image Viewer og Fototime er 2 program som kan gjøre disse tingene.

Krymping i et bildebehandlingsprogram
Bruker du et bildebehandlingsprogram har du kontroll over hele prosessen sjøl. Men det er mange ting å huske på.
Førts lager du en kopi av bildet. Så velger du Image Size/Resize eller Endre størrelse. Det er lurt å velge oppløsning (resolution) først. Sett den til 72 dpi. Så velger du den størrelsen du vil ha, for eksempel 640 x 480 pixler.
Bildet kan også komprimeres litt uten at det går ut over bildekvaliteten, til 85. Filstørrelsen redusere også betraktelig slik at det tar kortere tid å sende bildene.
Det er praktisk å opprett en egen mappe i Mine Bilder for bilder som skal sendes på mail. Så lagrer du bildet, starter mail-programmet og bruker Vedlegg eller Sett inn.
En ting å huske på er at hvis mottakeren ønsker å skrive ut bildene får han seg en overraskelse. Skriveren setter oppløsningen til 144 dpi, altså flytter punktene tettere sammen, og bildet blir halvparten så stort.
Mange bilder blir bedre hvis de beskjæres (Crop). Det gjør også bildet mindre.

Krymping for nettsider
Skal du legge bildene ut på internett er du helt nødt til å redusere bildestørrelsen kraftig. Her brukes gode bildebehandlingsprogram. Størrelsen bør ikke være over 10 cm (300 pixler) sammen med noe komprimering. Størrelsen på bildefilen bør ikke være særlig over 50 kb slik at ikke nedlastingstida skal bli for lang.
Hvis du skal legge ut mange bilder finnes det program som reduserer alle bildene som ligger i mappa i en jafs. Et webalbumprogram lager i tillegg thumbnails og forskjellige visningsoppsett.