<<tilbake

Bildesortering

  Nå du arbeider med bilder på en PC har du bruk for å sortere bildene. Du kan ønske å lage et slideshow med utvalgte bilder fra ferien, eller plukke ut bilder for å sende på mail til venner å kjente. Eller du skal i butikken med utvalgte bilder for kopiering.
Dette er lett hvis du er fortrolig med filbehandling.

Mappestruktur
Det første du må gjøre er å bygge opp en oversiktelig mappestruktur der du har full kontroll over bildene dine. I hovedmappen Mine bilder oppretter du 3 undermapper: Fotodato, Fototema, Fotoprosjekt. I datomappen lagrer du alle bilder etter dato og årstall, for eksempel mai05. I denne hovedmappen ligger alle originalbilder.
I temamappen lagrer du bilder etter tema, for eksempel Natur, Portrett, Fotografikk etc. I prosjektmappen lagrer du bilder som skal flyttes eller sorteres midlertidig, for eksempel Utskrift eller e-post. Regelen er at ingen originalbilder skal ligge her, alt kan slettes.

Filbehandling
Med Windows XP/Utforsker kan du gjøre det meste enkelt å greitt. Du åpner Mine Dokumenter/Mine Bilder. Så klikker du på Mapper i menylinjen for å få fram mappestrukturen. Mappene åpnes med +tegnet. Velg Visning/Miniatyrbilder.
Bilder som skal flyttes merkes først. Skal alle bildene i en mappe flyttes, bruker du Ctrl + A.
Du kan velge mellom Klippe ut eller å Kopiere.
Neste steg er å gå inn i mappestrukturen og finne den mappa bildene skal flyttes til. Denne mappa bør du ha opprettet på forhånd. Opprett en mappe ved å høyreklikke i hovedmappa, velg Ny/Mappe.
Når du har funnet riktig mappe, velger du Lim Inn og bildene detter på plass.

Snarveier
Det er 4 måter å arbeide på alt etter smak å behag. Alle operasjoner kan utføres ved å klikke på Menylinjen øverst. Eller du høyreklikker og velger hva du vil gjøre. Eller du bruker tastaturet, for eksempel Ctrl+C for kopiering og CTRL+V for Lim Inn.
Eller du høyreklikker på menylinjen, velger Tilpass, og velger Ikoner for de operasjonene du vil utføre. Ikonet Flytt Til eller Kopier Til er veldig hensiktsmessig å bruke.

Bildevisningsprogram
På internett finner du gratis småprogram som supplerer Windows XP. De kan ha forskjellig utforming, men viser som regel mappestrukturen til høyre.
Anbefalte program er Faststone Image Viewer og Cam2PC. Jeg liker også godt Vallen Jpegger, som også kan spille musikk.
I tillegg til flytting og sortering av bilder kan programmene vise bildene som slideshow, med musikk til. Noen program kalles fotoalbum. De kan sortere bilder etter dato eller tema. Jeg synes de er litt tunge å arbeide med, men det er en smakssak.

Pass på
Hvis bildene har samme navn vil de overskrive andre bilder når de limes inn i en mappe. Endre navn først ved å merke alle bildene. Høyreklikk og velg Gi nytt navn. Alle bildene som er merket får nytt navn.