lyd, foto og video

lyd foto video
All slags lyd kan digitaliseres og lagres på PC-en.

1. Med en digital mikrofon kan du gjøre opptak av deg selv, eller andre lyder. Du må ha et opptaksprogram. Du finner et under Start/programmer/tilbehør/underholdning/lyd-innspilling. Men dette programmet kan bare gjøre opptak i opp til 60 sekund, så du bør skaffe deg bedre program.
Med et redigeringsprogram kan du endre musikkopptaket, eller lage ny musikk. Flere gode program er å få kjøpt. Gratisprogrammet Audacity kan brukes både til opptak og redigering.
Gratisprogrammene Musikmatch Jukebox eller Winamp er egentlig musikkspillere som også gjør opptak (Record).

2. En platespiller eller kasettspiller kan koples til PC-en for opptak. Lyden må først gå gjennom en stereoforsterker. Det samme kan gjøres med en elektrisk gitar.

3. Et keyboard kan koples til PC-en. Musikken lagres i MIDI-format

4. Med PC-ens CD- eller DVD-spiller kan du kopiere (rippe) musikk og lagre på hardisk eller CD.
Musikken lagres i forskjellige format. Du må velge formatet på forhånd, men kan konvertere fra det ene til det andre etterpå. Gå inn på Options/record og velg format. Velg CD-kvalitet (128kbs)
Hvis du er interessert i et format som tar minst mulig plass velger du MP3. Musikk i dette formatet kan kopieres over til MP3-spillere.
Hvis du vil brenne musikken på nye CD-er velger du WAV. Musikken kan nå spilles i en vanlig CD-spiller.

5. Fra internett kan du laste ned store mengder musikk og lagre på harddisken. Formatet er MP3.
Du kan også høre på internettradio og gjøre opptak med et opptaksprogram.

Digitale fotoapparat tar bilder som kan overføres og lagres på PC-en.

1. Bildene kan vises enkeltvis eller som slideshow. Med et bildesvisningsprogram kan du legge inn bakgrunnsmusikk. Ved hjelp en prosjektør kan bildene vises på stort lerret. Et godt og gratis bildevisningsprogram er Faststone Image Viewer.

2. Med programmet PowerPoint kan du lage ferdige slideshow med musikk eller fortellende kommentarer.

3. Bildene kan brennes på en CD/DVD og vises enkeltvis på TV-skjermen. Formatet er JPEG. Med et fotoalbumprogram får bildene en fin presentasjon.

4. Med et videoprogram kan du lage slideshow med musikk for visning på TV. Windowsprogrammet Moviemaker greier dette fint, men det finnes mange profesjonelle program å få kjøpt.
Før du henter du inn bildene bestemmer du hvor lenge bildene skal vises, for eksempel 10 sekund. I mellom bildene kan du legge glidende overganger, men ikke overdriv.
Så hentes inn en passende musikk. Lyd og bilde brennes på en CD eller DVD.

5. Bilder er kjekt å sende på mail. Pass på bildestørrelsen. Det er ikke kjekt å få kjempestore bilder som må rulles over skjermen. Bruk et bildebehandlingsprogram og reduser størrelsen til ca 600 pixler. Enkelte bildevisningsprogram kan gjøre dette for deg automatisk.

6. Har du en hjemmeside kan bildene legges ut der.

7. Bruker du et fotofirma kan du gi andre tilgang til bildene dine med et passord.

 

Video betyr levende bilder, altså film, fra 15-25 bilder pr sekund.

1. Analog video er levende bilder lagret på et magnetbånd, det vi kaller VHS. Gamle videoopptak kan overføres til PC-en, men du må ha gode program og meget godt utstyr.
Velg filformatet  MPEG, så kan filmen brennes  i  SVCD. PAL brukes i Europa.

2. Digital video (DV) bruker små DV-kasetter som lagringsmedium.  Film og lyd digitaliseres i kamera. Dette gjør det enkelt å overføre videoopptak til videre bearbeiding i PC-en, ved hjelp av en rask FireWire-kabel.
Oppløsning er vanligvis 720 x 576 piksler, 25 bilder pr sekund, noe som gir topp kvalitet.
Velg DV-formatet ved overføring til PC (Capture). Dette formatet gir best kvalitet, en AVI-fil,  og krever veldig stor lagringskapasitet.
I redigeringsprogrammet kan du klippe og flytte på scenene, lage overganger (Transitions), sette inn lyd/musikk.
Når filmen er ferdig redigert kan den lagres på harddisken som en MPEG- eller wmv-fil. Det betyr at den blir komprimert og tar mindre plass. Den kan seinere brennes på en CD/DVD i SVCD-formatet og vises på TV med en DVD-spiller.
Pinnacle Studio reknes som et av de beste programmene for videoredigering.

3. Webkamera er et videokamera som tar opp lyd og bilde, og lagrer direkte på Pc-ens hard-disk. Oppløsning på 320 x 240 er lite, 640 x 480 piksler gir bedre kvalitet. Antall bilder pr sekund er bare 10. Noen kamera kan lagre opptak.


4. Digitale fotoapparat kan også ta opp video. Med en oppløsning på 640 x 480 gir dette brukbar kvalitet på TV-skjermen (litt bedre enn VHS)

 

 

 

Program: Program: Adobe Photoshop Elements, PaitShopPro, Program: Pinnacle, Adobe Premier,
Gratisprogram:  Winamp, Musicmatch, Audacity, Asellus Nettradio Gratisprogram: Faststone Image Viewer, Irfanview, Photofiltre Gratisprogram: MovieMaker

Tips til gratisprogram: www.digi.no/nettjuveler/  eller  www.dagbladet.no/dinside/