<< tilbake   Restaurering av Caproni Ca 310 nr 505
Skroget da det ble funnet i Valfres. Bilde: FMS

   


Skroget under restaurering. Bilde: FMS


I utstilling på flymuseet med restene av cockpiten påmontert.


Bygging av vingebjelker.

Fairings på halen.Pedaler og ratt


Legg og hjul laget etter originaltegninger.
Original sylinder og propell fra "507" som nødlandet på Jæren.

 Original propell.

 

 


Rekonstruksjon av midtkonsoll.

 

 


Gjenoppbygget nese-seksjon.


Arbeidstegning her

 

 


Stag og wire til høyderor/sideror og trim.

 

 


Replika dynamo 

I 1981 ble restene av en norsk Caproni funnet bak en garasje på gården Kvam i Valdres. Capronien var forlatt av norske styrker ved Vangsmjøsa aprildagene 1940, og deretter satt fyr på av tyske styrker.

Skroget var blitt fraktet til bygda Grindaheim for bygging av en flykjelke. Dette ble det ikke noe av, og skroget ble så stående gjenglemt bak garasjen. Også deler av cockpiten med windshield ble funnet bak en låve i 2010, mens deler av nesen var blitt brukt i en motorslede på Tyin. Tårnet stod i Bodø. Vingene hadde på en eller annen måte havnet i vannet. Rester er funnet av en dykker.

Etter tillatelse fra Forsvarsmuseet ble skroget fraktet til Sola i 1999, med hjelp av Jan Helge Torvund. Et omfattende restaureringsarbeid ble startet opp under ledelse av Rasmus Svihus. Museet fikk kontakt med sønnen til grev Giovanni Caproni di Taliedo i Milano, og fikk låne originaltegningene og tatt kopier. Også Flygvapenmuseet i Linkøping har bidratt med tegninger. Arnfinn Pettersen har forstørret og laget en del tegninger i skala 1:1. Jeg har tegnet neseseksjonen.


Bilde: FMS

Skroget ble rettet opp og sveiset. Det ble så fraktet til Kristiansand hvor Tor Holgersen og John Amundsen på Kjevik bygget alt treverk som tak, haleflater, flaps, balanseror, vingetupper og alle ribber til vingene.


Flyet ble fraktet tilbake til Sola. Øystein Telstø har bygget halehjul, instrumentpanel, styrespak, siderorspedaler, og har bygget et komplett hjuloppheng.

I 2012 bygget jeg vingebjelkene på museets snekkerverksted. Ribbene var bygget i Kristiansand. På grunn av plassproblemer i museets utstillingshall ble vingen bygget fram til ribbe 13, ca halve vingen.

Vinteren 2013 ble vingebjelkene montert inn i flykroppen, og ribbene tilpasset og festet. Vinge-flatene ble dekket med kryssfiner. Undersiden og bombeluker ble dekket med 3 mm trefiberplater.

Fairings på vingene ble bygget i kryssfiner. Også fairings på haleflatene ble bygget i kryssfiner.

Deksler (naceller) over hjulene ble bygget sommeren 2016. Disse ble formet og bygget i 1 mm bjørkekryssfiner. Naceller på undersiden er støpt i glassfiber.

Fra Sverige har museet fått hjul. Braketter, legg, stag etc er produsert av museet, og montert, slik at flyet etter hvert kan stå på egne hjul.

Ny nese-seksjon er under produksjon av museet.  Det er bygget en modell av nesen, montert på flyet.

Museet har ingen motorer, men en sylinder er tatt vare på. Jeg har bygget kopier av motorene, i glassfiber, tre, aluminium, plast. Sylinderhodet ble 3D-printet, sylinderen ble CNC-dreid i aluminium av en videregående skole.

Motorene er montert opp på vingen, dekket med cowlinger støpt i glassfiber. Disse er festet med pianohengsler. Til fairings ble det brukt et formbart plastmateriale (Worbla). Arbeidet var ferdig våren 2021.

En propell fra flyet som nødlandet på Oppstad står i utstilling på flymuseet. Den er kopiert og støpt i aluminium, men det gjøres forsøk med å støpe dem i glassfiber pga vekt.

Museet fikk tak i et originalt kompass. Sigfried Hernes har laget replika av alle instrumentene og satt disse inn i panelet. Museet har en original klokke som kommer fra 505, og venstre ratt. Stikke, pedaler og panelet er satt inn i en utstillingsmonter.

Flyets radioutstyr er rekonstruert og montert inn våren 2022. En midtkonsoll for throttle og noen brytere er rekonstruert etter foto.


 Vinger og fairings.


Fra cockpit. Setene er midlertidige.


Fairings, dør og naceller. Skytetårnet er originalt.


Naceller på undersiden støpt i glassfiber.


Understell er produsert av museet.


Modell av motoren bygget i forskjellige materialer


Cowlinger, naceller og fairings.


Panel, stikke og pedaler montert inn i en utstillingsmonter.


Replika radio