<<tilbake DC-6B
 


 


DC-6B med kjennetegn LN SUB.

 

 

 

2. juni 2020 landet et 4 motors veteranfly på Sola. Det hadde startet fra Faibanks i Alaska, mellom-landet i  Yellowknife i Canada for etterfylling av drivstoff, og fløy så direkte til Sola, en flytur på 15 timer.

Flyet er bygget av Douglas-fabrikken i USA, og fløy først i Hong Kong i 1956. Det kom til Norge i 1962 hvor det fløy for  Braathens SAFE fram til utpå 1970-tallet. I 1976 ankom flyet Canada hvor det ble brukt til skogbrannfly. I 1996 ble flyet kjøpt av Everts Air Cargo i Alaska hvor det ble brukt som fraktfly.

Vinteren 2019 ble det utarbeidet planer for å tilbakeføre flyet til Sola. Avtaler om kjøp ble inngått, men leveringen ble utsatt flere ganger. Flyet ble malt om til originalfarger og vinduer satt inn mens det ventet i Alaska. Våren 2020 var det klart for hjemflygingen. Den ble gjennomført uten problemer, direkte fra Yellowknife til Sola, over Grønland. Ombord var hundekjøreren Thomas Wærner som skulle hjem med hundene sine.


Flyets rute over Grønland.

I løpet av sommeren ble det opparbeidet en permanent oppstillingsplass like ved inngangen til flymuseet. Avtaler om vedlikehold ble inngått med eksterne firma, en krevende oppgave så lenge flyet  skal stå ute.

Jærmuseet skal lage en permanent utstilling inne i flyet om flyselskapet Braathens SAFE`s historie på Sola.

 

  Se video:
https://www.youtube.com/watch?v=xMylb-aYWTA