Er du flyinteressert, og kanskje drømmer om å fly? Med et flysimulator-program på datamaskinen kan du få flotte flyopplevelser fra hele verden. Alt du trenger av ekstrautstyr er en joystick eller yoke.

Flight Simulator X
er et flott program, den nye MSFS 2020 er enda bedre. Men du bør ha en kraftig maskin (i5-prosessor) med godt grafikk-kort og mye RAM. Også bærbare maskiner av ny dato kan brukes. Kan kjøpes som CD, men i dag lastes programmet ned fra et firma på nett.
PreparePD er et lignende program.

X-flight kan brukes på Mac, og er et fullblods simulatorprogram.
Er du ute etter litt mer action kan du prøve "skytespill" A Rise of Flight, Falcon 4 m.fl.

     

Første flyturen
Det er mange spennende flyturer å velge i, over hele verden. Start med Learning center, her finner du svar på alle spørsmål.

Flyskolen gir deg grunnleggende opplæring, prøv Mission/Tutorial. En instruktør gir deg grundig innføring i flygingens finesser. Snart har du et "flysertifikat".
Med Free flight velger du fly, sted, tid og vær. Du kan lagre favoritturene med ^. God tur!

Litt flyteori
Instruktøren forteller deg at farten er like viktig for flygingen som styring med joysticken. Du leser av farten på instrumentene. Når farten øker stiger flyet. Når farten minker synker du. Med stikka kan du vende nasen oppover eller nedover (pitch), men følg med på farten hele tiden.
Vil du svinge legger du stikka over til siden (bank). Flyet legger seg i en 30 graders vinkel og svinger sakte. Drar du stikka til deg svinger du mer.
Begynn med enkle småfly, for eksempel en Cessna.


Tiger Moth på Jæren

Snarveier
Tastauret har mange nyttige funksjoner som du bruker under flygingen. Med bokstaven S kan du velge om du ser innsiden/cockpiten eller utsiden. Prøv A også. Med W kan du ta bort instrumentpanelet for å nyte naturen bedre. G tar opp hjulene. Med piltastaturet kan du vandre rundt flyet, eller se ut av sidevinduene i forskjellige retninger.  + og - zoomer inn og ut. Større fly og jetjagere har speedbrakes  *
Ø åpner ATC (air traffic control). Nå har du radiokontakt med tårnet. Du snakker ikke, men klikker på tallrekken og får landingstillatelse.
Snarveiene kan legges inn på joystickens knapper, se oversikt her

Navigering
Du bruker kart og kompass for å finne fram. Klikk på ikonet for kart på instrumentpanelet.
Får du helt flydilla kan du lære deg å navigere etter instrumenter (VOR) og sette opp en flightplan, og lande med ILS.
Du kan også bruke GPS (Shift + 2) for å finne fram.

 


Spitfire over Alpene

Kart
Kart over flyruter i sentral-Europa her.
Kart over små og store flyplasser Benelux-landene, Frankrike, Tyskland her

Avinor-kart av norske flyplasser her
Enkle "flightplans" her 

Approach
Landingen må forberedes godt. Prøv å komme inn på riktig kurs mot flyplassen så tidlig som mulig, bruk kartet. Senk farten gradvis ned mot 150 kts, sjekk høydemåleren hele tiden. Får du for liten fart, mister vingene løftet og du går i bakken, en Stall.
Husk hjulene og litt flaps, sikt deg inn. Noen krasjlandinger må du rekne med. Går det bra, taxer du inn mot flyplassen og parkerer. Prøv Shift+E til slutt.

 


Starfighter
 

Nye fly
I dataspillbutikker og på internett kan du kjøpe nye fly og legge inn. Har du litt ferdigheter med PC-en kan du laste ned gratis fly fra internett, fra gamle dobbeldekkere til Airbus A380.
Fremgangsmåten er slik:
Start med den norske nettsiden for simulatorflyging, www.flightsim.no Under Filer finner du masse fly og andre ting. Lag en mappe, Download, i Mine Dokumenter, og last ned filen.
Filen er pakket. Bruk et pakkeprogram til å pakke den ut.
For å få flyet på plass må du kjenne filbehandleren (Windows Utforsker) godt. Lag først en mappe for midlertidig utpakking, for eksempel C:/unzipped. Filene kopieres herfra over i C:/Programfiler/Microsoft Games/Flightsimulator/Aircraft. Les alltid Read Me-veiledningen først. Går dette fint, skal flyet ligge klar neste gang du starter opp Flightsimulator.
Prøv også:
www.fs-freeware.net www.simviation.com |www.fs2000.org files.fsnordic.net  |
www.flightsim.com | www.fsdownload.com

 

  Hjemmelaget flysimulator


Cockpit

Blir du helt bitt av basillen, kan du bygge en cockpit/flysimulator med instrumenter slik at flygingen blir enda mer realistisk. Jeg har bygget en F 16-cockpit, se bildene og filmen. Jeg har etterlignet F16-cockpiten, men ikke laget en kopi, det blir for dyrt og komplisert.
Panelet innholder 4 instrumenter, en Attitude Indicator, en Heading Indicator og en Airspeed Indicator og Altimeter. Bryterne på venstre panel og midtpanelet er koplet til PC-en med et USB-kort. De brukes i stedet for tastaturet. I tillegg har jeg laget en enkel HUD og noen lysbrytere. Det andre er til pynt.
"Throttelen" står til venstre, det gir god kontroll. Throttelen har 2 innebygde brytere, en for afterburner og en for speedbrakes. Høytaleren (subwooferen) står på gulvet.
Tastaturet kan skyves inn for lettere å komme ut og inn av cockpiten. Tastatur og mus er greit å ha tilgjengelig når du skal velge fly, gjøre endringer osv.
Dyrt? Nei, denne cockpiten er laget av billige materialer som papp og kryssfiner, og annet rask fra rotekassen. Instrumentene kostet en del, fra ca kr 1500,- og oppover.

Hvordan jeg bygget simulatoren, les her


Fotomontasje