<<tilbake De første ruteflygingene
 

 

 

 


JU 52. Bilde: digitaltmuseum.no

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DNL Rutetabeller


Forsøk med ruteflyginger hadde startet allerede i 1920. Det Norske Luftfartsrederi åpnet en postrute mellom Stavanger og Bergen fra en enkel brygge i Møllebukta i Hafrsfjord.
3 stk Friedrichshaven FF.49C og 3 stk Supermarine Channel flybåter ble benyttet. Flyene hadde plass til post og 2 passasjerer. Flygingene startet 16. august og varte til 15. oktober med daglige avganger. Flytiden kunne variere fra 45 min til 3 timer og 40 min. Men lønnsomheten var liten og ruten ble nedlagt etter bare en sesong. Tiden var ennå ikke moden for ruteflyging her i landet.
I 1934 prøvde Viggo Widerø en sjøflyrute mellom Oslo, Kristiansand, Stavanger, Haugesund. Sjøflyhavna i Møllebukta ble igjen tatt i bruk. Flygingen ble utført med en 4-seters Waco Cabin med daglige avganger. Men ruta ble snart nedlagt.


Fra Møllebukta. Bilde: FMS

Midt på 1930-tallet var igjen interessen stor for å opprette flyruter her i landet. Muligheten lå i å bruke sjøfly, det var ennå ikke bygget flyplasser.
Det norske Luftfartselskap "DNL" kjøpte 3 sjøfly av typen JU 52 3m, og åpnet flyruter i 1935. Denne  flytypen var det første passasjerfly i Norge.
Flyene fikk navn "Najaden" (LN-DAF), "Falken" (LN-DAH) og "Hauken" (LH-DAI).
Ju 52 ble produsert i 4845 eksemplarer av Junker-fabrikkene i Tyskland og i flere andre land, fram til 1947. Flyet ble utviklet tidlig på 1930 tallet.
Et fly kunne ta 15-17 passasjerer med mannskap på tre. Marsjfart var 200-220 km/h.

En kystrute ble opprettet fra Gressholmen i Oslo til Moss-Arendal-Kristiansand-Stavanger-Haugesund-Bergen. Det ble gjort forsøk med å fly helt til Tromsø.  Etter krigen ble ruten utvidet  til Kirkenes, fra 1948 til 1956.

Rutene ble i begynnelsen bare fløyet sommerhalvåret, fra 4. mai til 15. september. I 1937 ble sjøflyhavna i Sømmevågen/Sola tatt i bruk.


Falken på Sola sjø 1938. Bilde: Stavanger byarkiv.

Flyging langs kysten var en lang og krevende flyging uten tilfredsstillende navigasjonsinstrumenter. En alvorlig ulykke skjedde 16. juni i Sogn da «Havørn» fløy inn i en fjellvegg i tett tåke. Alle omkom.

Etter krigen fikk Najaden påsatt hjul for å kunne bruke de nye flyplassene. Falken fortsatte flyging i Nord-Norge.

Det Norske Luftfartsselskap bestilte i 1947 5 stk Short Sandringham  for å sette i rute mellom Sola, Bergen, Oslo, Trondheim, Tromsø. Ruten ble kalt "Den flygende hurtigruta" og var i drift fram til 1951. I 1948 gikk DNL inn i SAS.
28. august 1947 inntraff en alvorlig ulykke for "Kvitebjørn". Litt sør for Harstad, i tett, tåke, traff flyet en fjellvegg i Lødingfjellet. Alle omkom, 28 passasjerer og 7 mannskap.
2. oktober kantret "Bukken Bruse" under landing i Hommelvika nord for Trondheim. 19 personer omkom. "Bamse Brakar" havarerte i Harstad 15. mai 1950, men ingen omkom her.


Short Sandringham på Sola Sjø. Bilde FMS

Norsk Luftfartsmuseum i Bodø har en JU 52 malt i DNL sine farger. Flysamlingen på Gardermoen har et fly i militære farger.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Kilder:
wikipedia.no
Norsk Luftfartsmuseum.no
Forsvaretsmuseer.no