<<tilbake

Heinkel He115 i norsk tjeneste

 

Tekniske spesifikasjoner:

Vingespenn

22,00 m

Lengde

17,30 m

Høyde

6,60 m

Nettovekt

5 300 kg

Maksimal startvekt

10 400 kg

Topphastighet

355 km/t

Marsjfart

295 km/t

Topphøyde

5 500 m

Motorer

BMW 132N stjernemotorer (856 hk)

Bestykning

2× 7,9 mm MG 15 / MG 17 mitraljøser

Våpenlast

1 250 kg

 


 

Da flyene ankom marinebasen i Horten hadde de en sølvgrå standardfarge fra fabrikken. Under krigshandlingene ble flere av flyene kamuflasjemalt.  Bilde: FMS
 Norske He115. Kilde: FMS/Kay Hageby

Modell.

Klikk på bildet

 

 


Produksjon av He 115 startet i 1937. Flyet var designet for rekognosering, torpedobombing og minelegging, og ble produsert av Heinkelfabrikkene i Tyskland i tilsammen 269 eksemplarer.


Sola Sjø. (Fotomontasje).

Marinens flyvåpen bestilte i 1938 seks fly for å erstatte MF11-flyene. Ytterligere seks fly ble bestilt for levering i aril 1940, men dette ble det da ikke noe av.

Høsten 1939 ble det vedtatt å opprette en nøytralitetsvakt, og de nye flyene ble fordelt på marinebasene rundt i landet. Flyene hadde kjennetegn F.50, F.52, F54, F56, F.58, F.60.

Tidlig om morgenen 9. april ble flyet på Sola klargjort av mannskapenene. Men plutselig  kom det tyske angrepet, og mannskapene måtte trekke seg tilbake. Flyet ble straks overtatt av tyskerne.

De to flyene i Bergen ble evakuert til Eidfjord i Hardanger, og etablerte en base der sammen med 4 MF11-fly. Flyene deltok i kamphandlingene, utførte patruljeringer, og senket den tidligere norske minesveiperen KNM Uller som tyskerne hadde kapret. Da det gikk mot slutten for kampene på Vestlandet ble flyene beordret nordover til marinebasen Skattøra ved Tromsø.

I Nord-Norge var det fortsatt kamper, og flyene fikk oppdrag på Narvikfronten. Men flyene ble ofte antatt for å være tyske fly, og ble beskutt av allierte styrker.

Under kampene i Nordland ble to tyske He115 kapret av norske styrker og fløyet til Tromsø. De fikk kjennetegn F.62 og F.64.

Like før kapitulasjonen ble fem av flyene fløyet til England. Et fly gikk tom for drivstoff og nødlandet  ved Shetland. Her ble det senket av pilotene. To fly ble ødelagt under testing av engelske piloter. Et fly ble forsøkt brukt i hemmelige operasjoner på norskekysten, men det var vanskelig å bruke et tysk fly innenfor allierte områder. Det siste flyet ble brukt til hemmelige operasjoner i middelhavsområdet med stor suksess. Tyskerne skjønte aldri hvilket mystisk fly dette var som fløy rundt i Middelhavet nattestid. Flyet ble ødelagt under et bombeangrep på øya Malta.

Et fly var blitt igjen på Skattøra og ble overtatt av tyskerne.  Det siste He 115 fløy sammen med to MF11 over til Finnland hvor det ble tatt i bruk av det finske flyvåpenet.


I Hardanger. (Fotomontasje)

 

Modellen i bildene er i scala 1:72 fra Revell.

Simulert animasjonsfilm: