Teknikker

<<tilbake

3D-printing

 

 
3D-printer 


Vinylkutter


 


Modellbil tegnet i Tinkercad.

 

Tinkercad
Enkelt 3D-program
Innføring her

 

 

Cura
3D-printer-program. Intro her

 

Modellbygging med 3D-printer, vinylkutter, laserkutter.

Med en 3D-printer kan du printe gjenstanden ut i et plast-materiale (PLA). En 3D-printer egner seg best for små gjenstander, 5-10cm. Den bruker lang tid, men lager veldig nøyaktige modeller.

Større gjenstander kan printes hvis du beregner god tid, eller deler modellen opp i mindre deler. En god hovedregel er at du alltid passer på 3D-printeren mens arbeidet pågår, det oppstår lett feil.


Delene til modellfly i skala 1:72 er 3D-printet.
Limt sammen med trespiler og tråd.

Du kan finne ferdige tegninger på internett. Men prøv å tegne selv i for eksempel programmet Tinkercad. Som regel brukes standardformatet .stl for lagring av tegninger. Filen åpnes i printprogrammet og klargjøres. I programmet kan du gjøre en rekke valg som påvirker tid og kvalitet.

En laserkutter skjærer ut deler i papp, plast eller tynn kryssfiner. Den kan brukes til å skjære modeller av hus, fly, båter, men er svært dyr og litt krevende i bruk. Krever luftavsug og tilsyn.

En langt billigere maskin for modellbygging er vinylkutteren. Den kan skjære ut vinyl, papir eller kartong i opp til 1.5 mm tykkelse. Et eget tegneprogram følger maskinen, for eksempel Silhoutte Studio. Den kan være litt krevende i bruk, men skjærer utrolig fine buede linjer i tynn papp. Haleflatene i modellflyet ovenfor er skåret med en vinylkutter.

Har du en modell du vil lage kopi av kan du prøve 3D-skanning. 3D-skannere kan kjøpes, men du kan bruke et helt vanlig fotoapparat eller mobiltelefon. Ta ca 50 bilder av modellen. Du går rundt modell etter et mønster, bildene må overlappes ca 30 %. Rolig lys, rolig bakgrunn. Ikke bruk stor oppløsning (størrelse) på bildene. Så legger du bildene inn i et fotogrammetriprogram, for eksempel Regard3D (gratis). Følg prosedyrene, og du har til slutt en .stl-fil som kan 3D-printes.

Et annet fint materiale å jobbe med for modellbyggere er "Worbla". Det er et formbart plastmateriale i tynne ark. Du klipper ut et stykke, varmer det opp med varmluftpistol, og legger det på en form mens du presser med fingrene. Kan limes, pusses og males. Veldig populært til masker og "cosplay". Glassfiberduk og polyester kan brukes på samme måte, men er mye mer krevende å jobbe med, og helseskadelig.
 


3D-printet lokomotiv i målestokk 1:87. Tegnet i Tinkercad,
printet i flere deler og limt sammen. Malt og bearbeidet.Skulptur laget med Tinkercad og 3Dprinter. Den er 3 cm høy.

Stolmodell printet i tynn kartong med vinylkutter. Den er 3 cm høy.