<<hjem

Lim og overflatebehandling

 


 

Lim

Hornlim/benlim er en animalsk lim, den vanligste helt fram til ca 1940. Limflak ble løst opp i vann over natten. Så ble limet varmet opp i en limpotte i vannbad, til 80 grader, og påført med pensel, i varm tilstand. Limet har god styrke, litt lang tørketid (12 timer), tåler ikke vann. Bør ha press, tvinger.

PVA-lim er en syntetisk lim, og er enerådende i dag. Den har meget god styrke, må ha press (tvinger). Tørketid 2-3 timer. Den er ikke vannbestandig, men finnes i utgaver som tåler fuktighet.  Det er viktig å merke seg at PVA-lim ikke kan brukes sammen med gammel hornlim.

To-komponent lim av forskjellige typer er supersterk, men anbefales bare til spesielle liminger.

Overflatebehandling

Maling av møbler ble vanlig i Renessansen. Maling ble laget av et bindemiddel (kokt linolje) og et finmalt fargepigment framstilt av jord (brunt, gult, grønt).

Beising av tre startet i Barokken. Beis er et fargepigment som tilsattes væske, enten sprit eller vann. Beis ble som regel brukt for å gjøre lyst treverk mørkt, som etterligning av mørke treslag. Beisen trekker dypt inn, men må etterbehandles med lakk eller olje.
Moderne lakkbeis er lakk tilsatt fargepigment, påført med pensel. Gir en sterk overflate, men tørker fort og kan være vanskelig å legge på jevnt.

Skjellakk ble vanlig i begynnelsen av 1800-tallet (Empiren). Skjellakk er tynne flak av et harpiksliknende stoff fra India og sørøst-Asia, utskilt av lakkskjoldlusen. Flakene blir oppløst sprit. Skjellakk gir fin dybde og glans til edle tresorter som valnøtt, kirsebær, flammebjerk etc. Lakken ble opprinnelig lagt på med en metode som kalles fransk polering. Treverket ble først pusset med pimpsteinspulver, så ble lakken gnidd inn med sirkelformede bevegelser i flere lag med en sudd (klut). Til slutt ble det påført et beskyttende lag av linolje og bivoks.
Moderne varianter (Fransk politur) kan påføres med pensel etter at treverket er renset med møbelrens. Passer til restaurering av gamle møbler. Møbler behandlet med skjellakk kan ikke etterbehandles med moderne lakktyper.

Celluloselakk kom rundt 1950-tallet og erstattet skjellakken. Celluloselakk er fabrikkframstilt, basert på cellulose fra trevirke og andre kjemikalier. Den tørker fort, og gir en hard og blank overflate.  Oljebasert lakk/maling er alkydbasert, blandes med terpentin eller white spirit. Den er svært holdbar, kort herdetid. Men den lukter sterkt og er helseskadelig under påføring. Bruk verneutstyr.

Akrylbasert lakk/maling er vannbasert. Den er luktsvak og mer miljøvennlig. Har lang herdetid, 2-3 uker. Akrylbasert maling kan males på alkydbasert, men ikke omvendt.

 
Kaldresset rå linolje er framstilt av linfrø, og trenger meget godt inn i treverket, og er derfor godt egnet til impregnering av båter og klær, også metall. Den tørker og herder sakte. Linolje kan blandes med tretjære og voks.

Kokt linolje har ikke like gode impregnerende egenskaper, men tørker raskere. Gulner mer enn rå linolje. Linolje kan fortynnes med 30 % terpentin, eller varmes i vannbad for å øke inntregningen. Legg på i flere lag, men fjern overskytende olje med kluter. Husk at linoljekluter er selvantennende, og må legges i vann eller tørkes utendørs.

Kinesisk treolje fremstilles av nøtter fra et kinesisk tre, og har meget gode impregneringsegenskaper. Den gulner ikke, og kan også brukes på matredskap. Den herder ikke, men gir en slitesterk overflate. Den blandes ofte med andre oljer.
Matolje, parafinolje, vaselinolje tørker ikke og passer ikke på møbler.
 
Bivoks eller parafinvoks brukes for å beskytte treverket, og gi treet en ekstra glød. Voks blir blandet med terpentin og lagt inn i en klut (sudd). Med roterende bevegelser gnis voksen inn i treet. Etterbehandling med en myk klut gir en blank overflate, og kan brukes som etterbehandling av både beis, olje og lakk.
Voks tilsatt karnauba gir en sterk og holdbar overflate. Voks kan tilsettes fargepigmenter. Men voks tåler ikke vann særlig godt. Gammelt treverk må rengjøres med møbelrens, ikke bruk vann, salmikk, grønnsåpe eller rødsprit før ny voksbehandling. Bruk fin stålull (0000).

 

  Såpebehandling brukes på ubehandlet treverk (furu, eik) og gir en delvis beskyttelse. Bruk 1 dl rein grønnsåpe eller linoljesåpe blandet i 10 dl kaldt vann. Vask med klut eller myk børste. La tørke i 30 min, og tørk over våte flekker med tørr klut. Ved etterbehandling blandes 1 dl grønnsåpe med 10 l vann. Ferdig blandet såpe kan innholde hvite fargepigmenter.
Såpespon kjøpes i løsvekt. Blandes i lunkent vann, 1/3dl spon i 3 dl vann.