Teknikker

<<hjem

Film og video

 

 

Hva er copyright ?
Lov om opphavsrett til åndsverk slår fast at den som har lagd en tekst, et bilde, musikk, dataprogram etc har eiendomsrett til verket.
Det betyr at du ikke har lov å kopiere uten samtykke fra opphavsmannen. Unntak gjøres for helt private ting og undervisningsformål.

 

 

 

 

 

Lenker:
Multimediabasen
Multimedia
Digi (gratisprogram)
Videoamatører

Film er å fortelle en historie med levende bilder. En god film krever at du har en god idé, noe du vil fortelle. Så kommer mye planlegging før selve opptakene kan settes i gang.
Redigering/klipping er flott PC-arbeid. Lag korte filmer, "kill your darlings".

Kameratyper

Webkamera er et videokamera som tar opp lyd og bilde, og lagrer direkte på Pc-ens hard-disk. Oppløsning på 320 x 240 er lite, 640 x 480 piksler gir bedre kvalitet. Antall bilder pr sekund er bare 10. Noen kamera kan lagre opptak.

Digitale fotoapparat kan også ta opp video. Nye kamera har stor oppløsning (HD-kvalitet).

Mobilkamera kan også filme, med god kvaliteten.

Kompaktkamera/Digital video (DV) Nye kamera lagrer rett på et SD-minnekort. 
Ved hjelp av en rask USB-kabel overføres filmen så til datamaskinen for videre bearbeiding/redigering, og brenning på DVD.
De nyeste kameraene kan filme med full HD-kvalitet, og har oppløsning på opp til 1920 x 1080. Dette gir super kvalitet, men opptakene krever  stor plass, så du må ha en god PC .

Profesjonelle videokamera er større (og dyrere), har langt flere innstillingsmuligheter som gir bedre kontroll over opptaksprosessen, og har mulighet for profesjonelt lydopptak med eksterne mikrofoner (XLR-inngang)

Redigering
I redigeringsprogrammet kan du klippe og flytte på scenene, lage overganger (Transitions), sette inn lyd/musikk.
Det finnes flere gode redigeringsprogram. Du kommer langt med enkle program som Windows Movie Maker eller Mac iMovie. Pinnacle Studio er et rimelig og kjekt program, mens Final Cut, Avid eller Premier er proffe alternativer.

Presentasjon
Når filmen er ferdig redigert lagres den på harddisken, eller brennes over på en DVD.
En annen mulighet som blir stadig mer populær er å legge filmen ut på internett. Du får plutselig hele verden som publikum! Mest kjent er Youtube, men det finnes flere andre som Vimeo.
Alt du gjør er å opprette en konto, så laster du opp filmen. Det hele er gratis!
Etterpå kan du kopiere lenken og sette den inn på hjemmesiden din, bloggen eller Facebook.
Husk copyright-loven før du legger noe ut på nettet.