Teknikker

<<hjem

Illustrasjon

 

 

Frihåndstegning med tusj


Teknisk tegning med datamaskin


Motetegning med fargeblyant


Illustrasjon er et vidt arbeidsfelt. En illustratør lager bilder for å belyse en tekst, en idé, et budskap.
Som regel arbeider illustratøren på oppdrag, enten i et firma eller som freelance.
Illustratøren arbeider med embalasje, bøker, reklame, tidsskrift, aviser, web-design, tegneserier, animasjon, utsmykning, utstillinger, CD-cover, plakater, logo, skilt, tekniske illustrasjoner, kunst.
I tillegg til svært god form og fargeforståelse må du beherske mange teknikker som tegning, akrylmaling, akvarell, foto og datateknikk.
Svært mye av arbeidet foregår i dag på datamaskinen.

Program
Adobe Photoshop er bransjens standardprogram. Meget omfattende, tidkrevende å lære, med et vell av verktøy og muligheter innen tegning, maling, foto og design. Adobe Photoshop Elements er en billigvariant.
Et annet tilsvarende program er Gimp. Det er flott program med nesten samme muligheter som Photoshop, men kanskje litt mer komplisert i bruk. Det spesielle er at det er gratis.Paint.Net er gratis, oså helt ypperlig.
Til profesjonell tegning brukesvektorbaseret program som Adobe Illustrator. Tegninger kan skaleres opp i størrelse uten at det går ut over bildekvaliteten. Et tilsvarende gratisprogram er Inkscape.
Vil du prøve deg med 3D tegning prøv tegneprogrammet Sketchup, helt gratis.

Teknikker:
Foto brukes mye til i alle slags illustrasjoner. Vær alltid ute etter høy kvalitet, lær deg grunnregler for komposisjon og beskjæring. Du må som regel ha het speilreflekskamera, men mange kompaktkamera i dag gir bilder med imponerende kvalitet.
Et foto kan gis grafiske effekter, eller manipuleres og settes sammen med andre foto. Mange bilder blir en Collage.

Tegning kan utføres på den gamle måten med penn og blekk eller andre pennetyper. Men de fleste arkitekter og designere bruker i dag datamaskinen. Tegning med mus er ikke noe særlig, en tegneplate er bedre.

Maling for hånd utføres med akvarellteknikker, akryl eller airbrush. Også her har datamaskinen overtatt.

Teknikkene kan kombineres. En tegneserietegner lager ofte tegningene med blyant/tusj, men så scanner han tegningen og fargelegger den etterpå i datamaskinen.

 


 


Foto


Filterbearbeidet foto


Sammenkopiering


Collage