Visuelle virkemidler

 <<hjem

Fargekontraster 

 


 

Palett.
Å sette sammen en palett betyr at du på forhånd velger ut de hovedfargene du skal bruke etter hvordan de passer sammen.
Svart, hvitt, brunt og grått er nøytrale farger som passer til alt.

 






 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 








 

Johannes Itten  bruker 7 fargekontraster i sin fargelære. Kontrast betyr motsetning, og oppstår når en tydelig kan skille farger fra hverandre.
Kontraster skaper liv, fanger interesse, gir et dynamisk uttrykk.

Egenkontrast
Kontrasten mellom de enkelte fargene kalles egenkontrast. Den sterkeste kontrasten finner du mellom de reine primærfargene: gul, rød, blå. Sammen med svart blir de enda klarere. Kalles også en 3-klang.
 
Lys/mørk-kontrast
Hvitt og svart er den sterkeste kontrasten. I mellom har du hele gråtoneskalaen. Fargene kan gjøres lysere med hvitt, mørkere med svart. Gult er den lyseste fargen, fiolett er den mørkeste.
 

Kald/varm-kontrast

De kalde fargene ligger til venstre på fargesirkelen, de varme til høyre. De kalde er passive, fjerne. De varme er aktive og nære. Blågrønt og rødorange er den sterkeste kontrasten.
 
Komplementærkontrast
Farger som står rett overfor hverandre i Itten`s fargesirkel er komlementære: rød-grønn, gul-fiolett, orange-blå. Når de blandes blir fargen i teorien grå.

Kvantitetskontrast

Fargenes lysstyrke er forskjellig. Rødt og grønt har samme lysstyrke og får lik oppmerksomhet. Gult sammen med fiolett har forholdet 1:3. Flateforholdet i tall er slik: gult 3, orange 4, rødt 6, grønt 6, blått 8, fiolett 9.

Kvalitetskontrast

Motsetningen mellom reine og ureine (dempede) farger er kvalitetskontrasten. En farge dempes med å blande inn hvitt, svart, grått, brunt eller komplementærfargen.

Simultankontrast

En farge blir alltid påvirket av andre farger, og kan derfor gi oss merkelige fargeopplevelser. Øyet vil framkalle komplementærfargen når vi betrakter en farge, for å oppnå fargebalanse.
Vi kan se fenomenet hvis vi plasserer den samme gråfargen sammen med andre farger. Gråfargen vil få et skjær av komplementærfargen.
   

Fargeegenskaper og fargevirkninger
Fargene kan være kalde, fjerne, passive,  eller varme, nære og aktive. Fargene blir kaldere om du blander inn hvitt. Blander du inn grått, brunt eller litt av komplementærfargen, blir fargene roligere, dempet.
Et rom vil virke større om du bruker lyse farger.

Fargens metning
Farger som er helt ublandet (primærfarger) er reine, klare, sterke og glade. Blandes fargene med hvitt blir de lysere og kaldere, pastell. Farger blandet med brunt eller grått blir dempet, og roligere.
Farger landet med svart blir dype, triste, og skaper en mystisk stemning.



Kalde farger gir kaldt uttrykk.

 


Dempede farger gir ro, reine farger gir uro.

 

 



Komplemetærfarger gir kontrast og fanger oppmerksomheten.

 


Treklang gir livlig uttrykk

 

hav.JPG (10986 bytes)
Brune farger i mykt kveldslys gir ro og varme.