Visuell virkemidler

<<hjem

Kontrast

 


 
Størrelseskontrast 


Lys/mørk-kontrast


Kontrast betyr motsetning, og er et av de sterkeste og mest brukte virkemidlene vi kjenner, spesielt når vi vil oppnå liv og spenning, eller fange oppmerksomhet.
Er kontrastene små og akkurat store nok til at de blir lagt merke til, kaller vi det harmonisk kontrast. Er kontrastene store og kraftige kalles det dynamisk kontrast.

 

Formkontraster

Formkontrast oppstår når vi ser klare forskjeller mellom to eller flere former som er satt ved siden av hverandre.
Det finnes en rekke kontrastvirkninger vi kan bruke:

Formkontrast
- rund mot kantet
- rett mot krum
- organisk mot uorganisk
- bred mot smal
- åpen mot lukket
- regelmessig mot uregelmessig
Mengdekontrast
- lys mot mørk
- få mot mange
- stor mot liten
- høy mot lav
- format (4:3, 16:9, DGS 3:5)
Motivkontrast
- hovedmotiv mot bimotiv
- forgrunn mot bakgrunn
- retning (vannrett/loddrett)
- tydelig mot utydelig
Uttrykk/overflate
- hard mot myk
- varm mot kald
- tung mot lett
- glatt mot ru
- ung mot gammel
- ro mot uro

Fargekonraster

Johannes Itten  forklarer 7 fargekontraster i sin fargelære. Kontrast betyr motsetning, og oppstår når en tydelig kan skille farger fra hverandre.
Kontraster skaper liv, fanger interesse, gir et dynamisk uttrykk.

Egenkontrast
Kontrasten mellom de enkelte fargene kalles egenkontrast. Den sterkeste kontrasten finner du mellom de reine primærfargene: gul, rød, blå. Sammen med svart blir de enda klarere. Kalles også en 3-klang.
 
Lys/mørk-kontrast
Hvitt og svart er den sterkeste kontrasten. I mellom har du hele gråtoneskalaen. Fargene kan gjøres lysere med hvitt, mørkere med svart. Gult er den lyseste fargen, fiolett er den mørkeste.
 

Kald/varm-kontrast

De kalde fargene ligger til venstre på fargesirkelen, de varme til høyre. De kalde er passive, fjerne. De varme er aktive og nære. Blågrønt og rødorange er den sterkeste kontrasten.
 
Komplementærkontrast
Farger som står rett overfor hverandre i Itten`s fargesirkel er komlementære: rød-grønn, gul-fiolett, orange-blå. Når de blandes blir fargen i teorien grå.

Kvantitetskontrast

Fargenes lysstyrke er forskjellig. Rødt og grønt har samme lysstyrke og får lik oppmerksomhet. Gult sammen med fiolett har forholdet 1:3. Flateforholdet i tall er slik: gult 3, orange 4, rødt 6, grønt 6, blått 8, fiolett 9.

Kvalitetskontrast

Motsetningen mellom reine og ureine (dempede) farger er kvalitetskontrasten. En farge dempes med å blande inn hvitt, svart, grått, brunt eller komplementærfargen.

Simultankontrast

En farge blir alltid påvirket av andre farger, og kan derfor gi oss merkelige fargeopplevelser. Øyet vil framkalle komplementærfargen når vi betrakter en farge, for å oppnå fargebalanse.
Vi kan se fenomenet hvis vi plasserer den samme gråfargen sammen med andre farger. Gråfargen vil få et skjær av komplementærfargen.