Skulptur

<<hjem

Skulptur og relieff

 


 

Skulptur er en tredimensjonal form, en figur, som plassert på en sokkel. Mennesker og dyr er ofte motivet.
Et relieff har mye til felles med skulpturen, men henger på veggen.
Begge er kunstneriske uttrykksformer som formidler et innhold, har et budskap eller uttrykk som gir betrakteren en opplevelse.
Installasjoner er en ny form for skulptur. En installasjon bygges opp i et galleri for å vises fram en avgrenset periode. Installasjoner kan også plasseres i naturen.

Stil og uttrykk
Som i billedkunsten kan stil og uttrykk variere fra det dekorative til det helt abstrakte. Leire kan gi et helt realistisk uttrykk. De andre materialene krever som regel forenklinger i ulik grad. Søk etter et uttrykk som passer materialet.
Mange relieff har et fortellende innhold, en historie.

Arbeidet
Start med små skisser. Skal du modellere et menneske kan du bruke en modell eller et foto.
Så starter selve arbeidet. Litt prøving og feiling må kanskje til før du har det uttrykket du vil oppnå.

Materialer og teknikker
De enkleste materialene å arbeide med er papir, papp, pappmasjé. Papp kan brettes, skjæres og limes sammen til små enkle figurer. Bruk trelim og papirtape til å holde delene sammen mens limet tørker.
Med hønsenetting som skjelett kan du bygge større figurer. Dekk nettingen med tørkerullpapir som du dypper i tapetklister. Ha litt gipspulver i limet, så tørker alt fortere. Du kan også bruke gipsbandasje.
Tekstil og skinn er myke materialer som kan gi spennende uttrykk. Lag et skjelett av metalltråd, fyll i vatt eller lignende. Sy sammen stoffbiter og trekk over. Skumplast o.l. kan også brukes.
Leire er kanskje det vanligste materialet å bruke til skulpturarbeid, modellering. Du kan bygge opp og ta vekk til du får den formen du vil ha. Bruk god tid på tørkingen før du brenner den i en keramikkovn.
Leira er myk, det er vanskelig å lage stående figurer. Du kan støtte opp med trepinner eller metalltråd mens leira tørker. Men husk å fjerne alt før brenning. Cernitt er en plastbasert leire som kan brennes i en komfyr.
Tre er et flott materiale som krever kjennskap til maskiner og verktøy. Vanligvis skjæres figuren ut på båndsag først, så starter utforming med kniv og treskjæreverktøy, eller rasp og fil. Tre kan overflatebehandles med olje eller lakk, eventuelt farges med beis. Du kan også gå ut i skogen og finne røtter eller greiner. De bearbeides og pusses til for eksempel stiliserte fugler eller dyrefigurer.
Metall og plast er krevende materialer som krever spesialverktøy og spesialverksted. Du kan få til enkle ting med metalltråd og aluminiumsfolie. Bronse er støpt metall som utføres på spesialverksted.
Stein finner du i naturen. Med hammer og meisel og stor tålmodighet kan du hogge til figurer. Kleberstein er den mykeste steinen. Siporex er en myk lettbetong som kan bearbeides med gammelt snekkerverktøy. Betong kan brukes til støping eller modellering.
Restmaterialer og skrot kan settes sammen til figurer. Alt kan brukes, fantasien er verktøyet.

 

 


Offentlige skulpturer i støpt bronse finnes det mange av.

 


Med blåleire kan du modellere sjøl