Leksjon 2.  Rom, volum

Du skal lære ulike skraveringsteknikker, valør, tekstur, lys/skygge, perspektiv, grunnformer, møbler

 

Å lære perspektivet å kjenne er helt grunnleggende i all tradisjonell tegning. Men du trenger ikke ha all verdens teoretiske kunnskaper for å få til en noenlunde riktig perspektivtegning. Prøv å få tak i hoved-idéen. Resten får du til med å bruke øynene godt. Studer motivet.

Men du har flere viktige virkemidler du kan bruke for å få fram rom og volum i en tegning. Disse må du også kjenne til.
Les det du kan finne om perspektivtegning først. Skriv gjerne ut nettsidene mine.
Til alle oppgavene brukes blyant. Prøv å tegne uten visk.

 

Oppgave 1. Grunnformer

a) Legg et eple eller en appelsin på bordet. Prøv å plassere en lampe som kaster lyset på skrå nedover og fra siden. Studer lyset, og finn høylysområdet, de gradvise overgangene til den mørkeste skyggen (kjerneskyggen). Finn slagskyggen og reflekslyset. Tegn en noenlunde rund sirkel, nokså stor, med tynn, lett strek .Bruk rableskravering for å få fram volumet. Du skal hele tiden arbeide fram jevne overganger, fra det helt hvite (høylyset) til de mørkeste partiene. Det skal være god kontrast, minst 6 forskjellige valører (gråtoner).

Slagskyggen tegner du med vannrette strek, men ikke lag den for stor. Tilpass slik at du får alt innenfor kantene på arket.

Tips: Plasser eplet litt til venstre side for midten, så får du plass til slagskyggen. Men tegn stort, bruk hele arket. Plasser motivet slik at du får mer plass, luft, over enn under motivet.

b) Sett en smøreske eller liten melkekartong på bordet, og plasser lyset på samme måte. Esken (kuben) skal stå på skrå. Tegn først en loddrett hjelpelinje litt til siden for midten. Trekk hjelpelinjer på skrå til hver side, men husk at disse hjelpelinjene skal treffe hverandre langt ute på sidene. Ingen linjer som går innover i bildet skal være parallelle. Studér esken og linjene nøye, bruk gjerne siktemåling for å finne skråvinklene, og tegn esken med lette, tynne strek. Bruk kryss-skravering for å legge på skygger, også slagskygge. Tegn på detaljer til slutt med tynn, lett strek.

c) Tegn et stort krus. Sett en tynn hjelpelinje (senterlinje) litt til siden først. Studér elipsene som danner topp og bunn. En elipse er en flatklemt sirkel. Prøv å skravere med lette parallelle strek som følger formen. Husk: minst 6 valører, høylys og slagskygge skal være med.

Oppgave 2. Enkelt stilleben

Stilleben er tysk og betyr stille liv. Du setter opp forskjellige gjenstander og tegner disse.

Tegn frokosten din: en tallerken med litt mat oppå, et glass eller en kaffekopp, litt bestikk etc. Plasser alt noenlunde midt på arket.

Om tekstur (overflate): En tallerken er glatt og blank, dette må du få fram med blyanten. Bruk en hard blyant og tette tynne strek i skraveringen. Brødskiva eller knekkebrødet skal være grovt, bruk en mykere blyant. Glasset er hardt, glatt og gjennomsiktig og har nesten ikke skygger.

Til slutt plasserer du en vannrett linje bak motivet, men over midten på arket. Denne linjen blir bordkanten, eller horisontlinjen. Prøv å krysskravere litt bakgrunn med loddrette strek, men ikke helt ut til kantene på arket.

Oppgave 3. Møbel

Ta en krakk eller enkel stol. Studer skrålinjene, og tegn den slik at den ser perspektivisk riktig ut. Forsvinningspunktene ligger som regel langt utenfor arket.

Legg på valører slik du har lyst, men ikke ta for mye slagskygge med. Sett på en horisontlinje, men aldri på midten.

Tips: Trekk opp alle konturlinjer med en tynn, levende strek, så har du et kunstverk!!