Teknikker

<<hjem

Maleteknikker

neste>>


 

 

 

 

 

 


 


Farge består av pigmenter og et eller annet bindemiddel. I dag framstilles fargepigmentene kjemisk, men i eldre tider ble pigmentene utvunnet av naturen, av jord, planter, dyr.

Bindemiddelet skal holde fargestoffet sammen og feste fargen til et underlag. Mange bindemidler kan være helseskadelige.

TØRRE FARGER.
Kritt er finmalt fargepigment. Det framstilles i stavform. Du kan legge lag på lag, og gni ut valører med en klut eller en tegnestubb. Men kritt er så løst at det alltid må fikseres (tynt lag med lakk).
Tegnekritt finnes i svart, rødt, hvitt og oker. Fargen sitter best på litt grovt, gjerne svakt tonet papir (Ingrés).
Pastellkritt har omtrent samme egenskaper som tegnekritt, og framstilles i alle farger. Pastellkritt lages også som blyanter.
Oljepastell er pastellkritt tilsatt olje slik at fargen blir mykere, blankere og får bedre festeevne. Fargene legges lag på lag og blander seg fint sammen.
En type er vannløselig. Bildet vaskes over med en vannfylt pensel.
Vokskritt er pastellkritt tilsatt voks. Det blir enda hardere enn oljepastell.

MALING:
Dekkfarger (Gouache) er finmalte fargepigmenter blandet med forskjellige ingredienser. Fargen lages på tuber, eller tørkes i blokker (dekkfargeskrin), eller på flasker (plakatmaling). Fargen påføres med en pensel helt dekkende (opak).  Brukes mye vann blir fargen gjennomskinnelig og kan brukes som akvarellfarger.
Tempera er omtrent det samme som Gouache, men har bedre kvalitet. Ekte tempera (eggtempera) er fargepigmenter blandet med rå eggepommer.
Fargen tørker fort og kan legges på i flere lag. Den kan fortynnes med vann og brukes laserende, nesten som ved akvarellteknikker, eller helt dekkende, som oljemaling. Malingen sitter ikke så godt, men kan fikseres.
Akvarellfarger framstilles omtrent på samme måte, men er mye finere malt. Kornene vises ikke sjøl om fargen er sterkt utblandet med vann.
Fargene påføres med mye vann slik at de blir gjennomskinnelige
(transparente), og kan legges på i flere lag. Akvarellfarger er mest vanlig å få i skrin, men lages også i tuber. Maler du akvarell, bør arket fuktes og spennes opp på ei plate slik at det ikke krøller seg. Akvarellblokker er fint. Da slipper du oppspenning.
Start med å tegne en blyantskisse av motivet. Planlegg fargene. Det er som regel best å starte med bakgrunnen for så å male seg framover i bildet. Så males hovedmotivet, til slutt detaljer. Men dette kommer sjølsagt an på motivet.

Akrylfarger har plaststoffer som bindemiddel. Akrylfarger vil derfor ikke løses opp etter at de har tørket slik som Gouache/Tempera har en tendens til å gjøre. Du kan male flere lag, slik som i oljemaling. Alle slags bunnmaterialer kan brukes: tre, papir, kartong, lerret, metall, tekstil osv. Tynt papir egner seg ikke.
Oljemaling er pigmenter blandet med linolje. Fargene tørker sakte, og kan brukes i mange ulike teknikker. Ulempen med oljemaling er lukt fra bindemidler eller tynnere (terpentin/white spirit).  Oljemaling brukes i mindre grad i skolen
på grunn av lukten.

REDSKAP
Rimelige kunstfiberpensler er som regel gode nok. En flat og en rund pensel i mellomstørrelser, og en tynn til detaljer, er nok i starten.
Ellers trenger du en palett i plast, vannglass og små kluter.

Av farger trenger du grunnfargene: gul, rød, blå + svart og hvit. I tillegg er det greit å ha en grønn og en brunfarge.
Fargene kan gjøres lysere med hvit farge eller vann, mørkere med svart eller en mørk farge. Prøv komplementærfargen. Alle farger blir roligere, dempet, med å blande inn litt brunt eller grått. Akrylfarger blir litt mørkere når de tørker. Unngå å bruke reint svart.
Husk å vaske penslene godt etterpå. Inntørkede pensler kan reddes ved å sette dem ei stund i lunkent såpevann.

NB ! Husk at du alltid setter penslene med busta opp når de settes vekk til tørk.
Vil du videre i faget, kjøper du deg bedre og dyrere utstyr etter hvert

ANDRE TEKNIKKER:
Du kan arbeide med farger i flere andre sammenhenger enn de tradisjonelle male og tegneteknikkene, f.eks. collageteknikker (farget papir), foto, film, data, grafikk, air brush, eller ulike blandingsteknikker der du bruker svamp, rull eller stempel for å påføre malingen til arket.

Eksperimentelle teknikker
Malingsteknikker

Mal en grunnfarge på en plate. Bruk en klut og gni av deler av malingen. Legg på nye lag, og gjenta prosessen.
  1. Legg på malingen med svamp eller en klut isteden for pensel.
  2. Mal en plate med noen grunnfarger. Tegn motiv med oljekritt og gni fargene sammen.
  3. Dekk et ark med oljepastellfarger. Mal over med akryl.
  4. Fukt et oppspent ark, og mal med uttynnet akryl/tempera eller akvarell. Drypp på gullblekk eller lignende mens malingen fortsatt er våt. Prøv også med salt.
  5. Mal akvarellaktig som ovenfor, og la arket tørke helt. Tegn over med pastellkritt.

Grafiske teknikker

  1. Mal med tempera eller akryl på en glassplate/plastplate, legg et papir over og ta et eller flere avtrykk.
  2. Bruk valse, svamp, grove koster e.l. til påføring av maling. Drypp  litt vann over, ta avtrykk.
  3. Legg en svart farge på en glassplate. Tegn et motiv med trepinner e.l, og ta avtrykk. Rengjør platen, legg den over motivet og mal med nye farger. Ta nytt avtrykk, en eller flere ganger.
  4. Legg  en farge på en plate med valse. Legg over et ark og tegn med trepinne.
  5. Legg tynn maling på ei plate. Bruk forskjellige typer papir eller bilder, foto, avispapir, og ta avtrykk.
  6. Legg forskjellige materialer utover: papp, silkepapir, tekstiler. Valse malingen utover, og ta avtrykk.
  7. Lag sjabloner av tynn papp. Bruk svamp for påføring av fargen.
  8. Lag stempler av poteter, klosser, viskelær etc. Fordel maling  med valse, og trykk.

neste>>