<<tilbake

Slik lager du en bue

 

 

Her finner du en enkel oppskrift på å  lage en bue, med håndverktøy og materialer hentet rett fra naturen. En fin aktivitet når du er på hytta, eller det er vår i hagen.

Finn en rettvokst rogn, helst uten kvist. Diameter ca 15 cm. Rogna er seig og hard. Andre lauvtreslag kan  brukes: alm, ask, hegg, eik, bøk, lønn eller bjørk.

Husk at du må få tillatelse av grunneieren før du starter med å felle trær.

 

 

Kløyv stokken mens den er rå med øks og kiler. Del stokken i ca fire emner. Et råemne bør være ca 5 x 5 cm.
Lengden på buen kan variere, fra små lekebuer på ca 80 cm til langbuer på 2 m. Hvis emnet skal legges til tørk bør du smøre trelim i endene.
Rått materiale er lett å arbeide med. Fjern barken først, og høvle utsiden (barksiden/ryggen) omtrent flatt. Grepet skjæres så ut ned kniv, ca 3 x 5 cm. Lengde 10-15 cm.
Høvle ned utover, tykkelse ca 2 cm,  men bare på innsiden (margsiden). Det er viktig å følge treets retning. Største bredde ca 5 cm, høvles ned til ca 1,5 x 1,5 cm. Tegn opp en senterlinje før du begynner.

En skavkniv (barkekniv/båndkniv/drakniv) er et langt knivblad med skaft i begge ender. Dette er et gammelt verktøy, fin til å fjerne bark og grovere arbeid. En god spikkekniv er ellers fint.
(Er emnet tørket kan du bruke andre verktøy som båndsag og rasp.)

Til finarbeidet brukes en skavhøvel, overflaten blir glatt og hard. Litt håndpussing med fint sandpapir til slutt hvis det er nødvendig.

Det er vanskelig å spenne fast emnet. Du trenger en klemme/skrustikke og en plank.
En bandkrakk er en gammelt verktøy. Vanskelig å få tak i, men du kan snekre en sjøl. Kalles også stavkrakk, båndstol, skrapegamp (shaving horse)

Arbeidstegning her

Men du kan få til det meste med enkelt håndverktøy som øks, sag og kniv.

Mens emnet er rått kan det settes i spenn for å få litt bueform. Vær forsiktig med tørkingen så emnet ikke sprekker eller vrir seg. Men i utgangspunktet skal en flatbue være rett.

I hver ende skjæres et skråstilt spor for feste av snor. Her er brukt tynn nylonsnor. Den festes med dobbel halvstikk i ene enden, og en løkke i andre enden. Snora er er ca 15 cm kortere enn buen.
 

Pilene lages av det du finner i skogen, se etter rotskudd fra hassel. Viktig at pila er rett og stiv. Lengde 70 - 80 cm. Styrefjær festes med lim og sytråd. Den splittes langs margen, pusses litt. Fjær av kalkun e.l
Spissen kan  lages av et metallrør som bankes og files. Lim fast.

En skikkelig langbue skal være helt rett. Snora skal alltid spennes av etter bruk for å beholde spensten i buen.
Start skytingen rolig, ikke trekk for hardt i begynnelsen.

 


Engelsk bue er laget av ask, skaftet er pålimt.
Blinken er laget av halm.
  Du kan lage en blink
av 4-5 lag med sammenklemte pappesker.

 


Vikingbuer fra Hafrsfjordmarkedet.

 Buen til høyre er håndhøvlet med skavhøvel, på en
skrapegamp. Den ble limt sammen av to emner
 på midten. Håndtaket er formet tykkere, og litt smalere.
Lengde: 150 cm, bredde ca 3,5 cm, tykkelse 2 cm
(tynnes ned til ca 1,0 cm i endene)