Bygging av F 16 - simulator

Bygget og fotografert av
 Kjell Dahle

     F 16 på Sola.

    En ekte F 16-cockpit.               

 

     

  

Cockpiten er bygget av sponplater, kryssfiner, tynne fiberplater og noe papp.
Tastaturet er tatt med i cockpiten, men kan skyves inn under panelet for å gjøre cockpiten mer realistisk. Midtkonsollen kan fjernes.
Jeg har brukt F 16 som modell, men andre småfly som Cessna eller en Spitfire kan bygges på samme måte. Større fly som Boeing 737 vil ikke helt passe til dette opplegget.

På utsiden brukte jeg spant av kryssfiner som ble kledd med 3 mm fiberplater. Tykk papp (bokpapp) kan også brukes, eller kryssfiner, men den er litt stiv hvis den skal bøyes mye.

 


Controller-kort (fra www.simkits.com) Dette kortet har 32 porter som kan koples til brytere. Se forslag til funksjoner her

Instrumentpanelet ble bygget av kryssfiner og tynne fiberplater. Du bør ha en god plan for plasseringen av instrumentene. Sparkling og maling må til for å få en fin finish.
Paneler med tekst kan lages på flere måter. Det enkleste er å finne paneler på internett, tilpasse størrelsen og lime dem på plater.
Instrumentene bestilles på internett, men dette blir fort dyrt. Det er store forskjeller på pris og kvalitet. Instrumentene kobles som regel med en USB-port. Lys i panelet  og brytere kjøpes i bilutstyrsforretninger. Resten lager du sjøl etter egen fantasi.

Nesten alle av flyets funksjoner kan koples til brytere. Du trenger et USB-kort som styrer det hele. Bruk fjæbelastet trykkstrømsbryter (ikke vippebryter) som trykkes ned og slippes. Disse virker på samme måte som tastaturet. Kan for eksempel kjøpes hos Biltema eller Kjell & Co.
Bryterne koples til simulatorprogrammet med Settings/Controls.
 

 


Trykkstrømsbryter (fra Kjell & Co)

 

Joysticken plasseres på armlenet til høyre. En jetjager bør ha en "throttel" på venstre side slik at miljøet blir mest realistisk.

Jetjagere har en HUD (Head Up Display). Du bygger en enkel sak av kryssfiner og plexiglass og plasserer den oppå panelet foran skjermen. Selve HUD-programmet vises på skjermen, det er et addon hentet fra internett. Det tilpasses og legges inn i i mappen Panel for hver enkelt fly.
Alle instrumenter er nå borte fra skjermen, og du nå kan nyte flyging og natur over hele skjermen.


Pedaler er fint for styring av flyet på bakken, men de fleste joysticker ha denne funksjonen.
Lyden er viktig.
På gulvet har jeg plassert en subwoofer. De små høytalerne er plassert en på hver side ved armlenet. Eller få tak i en "bodyshaker" som plasseres under stolen!
Du kan bruke headset og få ATC inn der, prøv deg fram.


Dette er et "lowcost" prosjekt. Byggekostnadene er rundt 8000,-kr

         

Hvordan jeg flyr simulatoren
På forhånd har jeg lagret fly, flyplass og plassering på flyplassen, vær og årstid slik at jeg raskt kan komme i gang. Lagre med tildetasten
~ . Bruk så Select a Flight og Load for å åpne oppsettet.
I FSX kan jeg sette på Surroundlyd slik at jeg får ATC i hjelmen, eller i headsett/separate høytalere. Som regel zoomer jeg landskapet ut til 50 % .
Startup proceedures
Jeg bruker Autostart på motoren, setter på parkeringsbrems. Så får jeg klarsignal fra tårnet og takser ut til rullebanen. Her får jeg nytt klarsignal, gir full throttel, løsner parkeringsbremsen etter 2 sek, og tar av ved ca 150 kts. Husk hjul inn.
"Checklist" for F 16 her
Flygingen
Jeg har laget mine egne kart med kompassretninger, se ovenfor. Disse kan festet til kneet. Som regel flyr jeg ganske lavt, holder kompassretningen, og kikker på naturen underveis. HUD-en gir meg informasjon om fart, høyde, retning. Jeg kan også sette på autopiloten som holder retning og høyde. For å finne ut hvor langt jeg er kommet åpner jeg GPS-en.
Av og til lager jeg en flightplan som viser flyruta på GPS-en.
Landing
Når jeg så nærmer meg flyplassen kaller jeg først opp tårnet og får klarsignal for landing. Farten reduseres ned til 300 kts med Throttel og Speedbrakes. Et stykke før jeg når rullebanen setter jeg på litt flaps og tar ut hjul. Landingsfarten må være omtrent 150 kts ved touchdown, pitch 5 grader. Speedbrakes kan settes på rett før touchdown. Bremser så ned ved ca 90 kts.  Takser inn og slå av motorene.
 

Her flyr jeg! 

 https://youtu.be/0-vHoxh6itg