<< tilbake

Materialer for modellbygging

 


Plast
er mye brukt i modellbygging. Til plastmodeller brukes typen Polystyrén. Den er hard, men kan lett bearbeides med forskjellig verktøy. Sterkere men dyrere er ABS-plast.
Polystyrén limes med Polystyrénlim, eller plastlim. Limet virker slik at det løsner opp plasten. Delene smelter sammen. Det er derfor så viktig at du ikke bruker mye lim, noen dråper er som regel nok. Hold delene lett sammenpresset en liten stund. Til malte deler bør du bruke annen lim.
Til fylling i skjøter bruker du flytende lim påført med tynn pensel.
Plast kan bøyes og formes ved å varme den forsiktig opp, eller tilsett flytende lim slik at plasten mykner.
Akrylplast eller plexiglass kan formes og limes. Polyetylén er en voksaktig mykplast. Den er nesten umulig å lime.
Glassfiber er glasstråder utformet som en duk. Den legges inn i flytende plast, polyester. Når dette herder får du et utrolig sterkt materiale, som blant annet brukes i båtbygging.
Pass på god utlufting når du arbeider med plast og lim. Noen av stoffene kan være helseskadelige.
Et nytt materiale er Worbla. Det fremstilles i tynne plater, og formes ved å varme opp med en varmluftpistol. Det presses så mot en form i hardt materialet.
PLA er et plastmateriale laget av organisk avfall. Brukes i 3D-printere.


Tre er et tradisjonelt materiale innen modellbygging. Balsatre er et lett og bløtt treslag, lett å bearbeide. Tykkelser under 5 mm kan skjæres med en skarp, kraftig kniv.
Den lette vekten gjør treet ypperlig til modellflybygging. Tynne lister bøyes lett. Legg treet i varmt vann eller hold det over vanndamp. Bøy, og spenn det fast mens det tørker.
Balsa limes med egen balsalim, men også andre limtyper kan brukes. Den finnes i ulik hardhetsgrad og styrke alt etter hvor tettvokst den er.
Balsa har ikke så stor bruddstyrke. Andre treslag som gran og furu brukes der styrke er påkrevd. Pass på at treverket er tettvokst og uten kvist. Bjørk og bøk er enda sterkere.
I båtbygging brukes ofte mørke treslag som abachi, teak og mahogni. Dette er importerte treslag, som regel ganske harde.
Tre limes med trelim. Bruk tynt lag, og sett i press minst 1 time. Dette gjelder for større arbeid. Til mindre arbeid kan andre og hurtigtørrende limtyper brukes. Til båtbygging må det brukes spesiell vannfast lim, f.eks. 2-komponentlim.

 
Metall er harde og krevende materialer å arbeide med. Du trenger en rekke spesialverktøy.
Bly er det mykeste metallet. Det smelter lett. Blandet med tinn brukes det til myklodding, eller til støping av figurer.
Kobber er også relativt mykt å arbeide med. Du får kobber som tråd, rør, stenger og plater i alle tykkelser. Kobber er fint å lodde sammen, og utføres enkelt med en loddebolt.
Messing og bronse er kobber tilsatt sink. Dette gir styrke og hardhet. Ved hjelp av en propanbrenner kan messing sveiseloddes, noe som gir en svært sterk sammenføyning. Metallene brukes i båtbygging og togmateriell.
Aluminium er lett og bløtt, og kan ikke loddes.
Blikk er tynne jernplater overtrukket med tinn, og kan lett loddes.
Jern eller bløtt stål fås i plater, stenger, tråd osv. Materialet er hardt, men kan lett bearbeides, og loddes eller sveises.
Tilsettes jern karbon blir det seigt og hardt, og brukes bl.a. til verktøy. Tilsatt nikkel og krom blir det rustfritt. Støpejern er hardt og sprøtt.

Leire.
Den klassiske blåleira er svært formbar. Etter beabeiding settes den til tørk, opptil et døgn. Den spekker lett, og må ikke ha en tykkelse på mer enn 1 cm. Tørket leire har liten styrke, og må brennes i en keramikkovn.
Nye leiretyper basert på plastmaterialer blir harde med selvtørking, eller oppvarming i svak varme (komfyr).
Gips er pulver som blandes med vann, blir hard når den tørker. Brukes mest til støping. Med gipsbandasje kan du bygge opp former.

Papp, kartong og papir er billige og enkle materialer å arbeide med. Skoesker, melkekartonger og avispapir er gratismaterialer.
Papirlommetørkle eller papirhåndkle kan brukes til å lage klær til småfigurer, eller som overflate på landskap, spesielt fjell. Opprevet papir som blandes med tapetklister og litt gips blir en lett formbar masse.
Bruk linjal og skjærekniv når du skal dele opp pappen. Deler som skal brettes bør falses først. Legg en linjal på baksiden av bretten, og trekk opp en linje med en butt saks, men ikke slik at du skjærer igjennom. Så får du en fin og nøyaktig brett, spesielt når du arbeider i litt tykkere kartong.
De fleste limtyper kan brukes. Vær oppmerksom på at vannholdig lim får papiret til å bulke seg. Skal du dekke en flate med tynt papir må du smøre lim på papiret, slik du tapetserer en vegg. Så stryker du papiret på. Legg det i press.
Papp er fint å male på, men kan slå seg, bli bulket. Vannmalingen og tempera fester best på den ru siden. Akrylmaling fester og dekker på det meste.

Tekstil og skinn brukes i mindre grad i modellarbeid. Filt er formbart, kan limes. Skinn kan fuktes og formes, og vil beholde formen når det tørker.