<< tilbake

Hva kan du bygge

 

 

 

 

 


 

Plastmodeller kjøpes i hobby- og leketøysforretninger. Du finner biler, båter, fly eller figurer, som settes sammen etter instruktive tegninger. Pass på at du ikke bruker for mye lim når du arbeider.
Etter sammenliming males modellen med spesialmaling. Som regel følger forskjellige merker med. Klipp dem først opp i biter, legg  i vann en liten stund. Når merket er i ferd med å løsne fra papiret trekkes det av og settes på modellen. Pinsett og pensel er gode hjelpemidler.
Plastmodeller kan også ombygges og bearbeides etter egen fantasi.
Mange bygger et lite miljø rundt modellen, et diorama.

Modelltog sies å være verdens største modellhobby. Som regel starter du med et grunnsett, og bygger videre etter hvert. Du kan montere et togsett sammen på stuegulvet og kjøre der, men som regel er det mer spennende å montere skinnene fast på ei sponplate og bygge opp et landskap med hus, veier, tuneller osv. Dette krever selvfølgelig litt plass. Kanskje du kan prøve under senga?
Vanlige togsett er i HO-skala, det betyr målestokk 1:87. Men det finnes flere størrelser å velge mellom. Noen går på vekselstrøm, og noen går på likestrøm. Det nyeste er digitale modelltog, eller hagejernbaner.

Radiostyrte fly, biler, båter finnes i alle størrelser og varianter. Ofte kjøpes disse modellene ferdig montert. Men du finner mange flotte byggesett i ulike materialer, og i forskjellig vanskelighetsgrad.
Modellene kan brukes utendørs til lek og fornøyelse, men stadig mer populært er å delta i forskjellige former for konkurranse.
Å fly helikopter ser spennende ut, men anbefales ikke for nybegynnere. Du må rekne med krasjlandinger, så flyerfaring er nødvendig. Det er nyttig å ha gode kunnskaper om teknikker og materialer for å kunne reparere sjøl.
Modellene har ulike motortyper: elektriske motorer, bensin eller damp. Radiostyringen kan ha opp til 10 kanaler.

Figurer støpes for det meste i plast, men også i metall. Poenget er å male figurene så realistisk som mulig, med mange fine detaljer.
Figurene kan settes inn i et miljø, et diorama. Miljøet bygges så realistisk som mulig med hus, trær og bakgrunn.
Små figurer brukes i ulike former for spill (Warhammer). Figurene settes opp på en bordplate etter bestemte regler, og store slag utkjempes. Rundt omkring settes ut terrengdetaljer.

Seilskuter har lange tradisjoner innen modellbygging. Skroget bygges opp av spant eller skott og bordkledning, eller formes til av en trestokk. Så er det bare å kose seg i vei med master, rigg og seil. Du finner byggesett i alle størrelser og prisklasser, men kan også bygge fra schratch etter tegninger og foto. Ved hjelp av en lasercutter kan delene skjæres ut direkte fra tegningen, som regel i tynn kryssfiner av bjørk.
Modellbåter, som utstillingsmodeller, bygges i messingplater. Delene loddes sammen med en propanbrenner.
Båter kan bygges og seiles med eller uten radiokontroll.

Diorama
Å bygge et landskap rundt en modell, en bil, et fly e.l. kalles diorama. Her arbeides det med ulike materialer og malingsteknikker, alt i målestokk. Målet er at modellen skal se mest mulig livaktig ut, gjerne knyttet til en historisk tidsperiode, et spesielt miljø etc. Nye teknikker som 3D-printing gir spennende muligheter.


Dioramaet av ei sjøflyhavn fra 1939 er bygget i skala 1:72. Biler og båter er 3D-printet. Også de to hvite sjøflyene er 3D-printet. Huset er bygget i papp. De andre flyene er plastbyggesett, menneskefigurene er kjøpt i hobbyforretninger. Sjøen er laget med å lime lett krøllet tørkerullpapir med tapetlim, male den med mørk grønn interiørmaling, og lakkere 3-4 lag med blank gulvlakk.

 

<<tilbake