<<tilbake Aktiviteter for store og små


Bålturer
.
Å dra ut for å lage pølsebål eller kaffebål er en fin familieaktivitet.  Djupavatnet har fine svaberg til dette ved utløpet av Djupavassbekken. I andre enden av vatnet ligger ei nydelig sandstrand, som også kan friste til bading på fine sommerdager.
Opp Konedalen til Tverråna og Tverråtjørn finnes det fine bålplasser. Oppe ved Øvre Tverråtjern er det fin bålplass.
Langs turistløypa til Blåfjellenden er det lett å finne bålplasser, ved Fossetjern eller oppover langs Tverråna.
Tveitebrekka er flott på toppen. Det er spennende å følge bekken oppover.
Ved Hunnevatn følger du Bispeveien til for eksempel Nedre Tuftelege. Start ved parkeringen på Hunnebu.

Jakt og fiske.
Det er satt ut fisk i elva. Den er lett å få, men veldig liten. Mulighetene for større fisk er kanskje bedre forbi Hunnevatn og innover.
Djupavatn og Fossetjern har fisk, fin fisk hvis du er heldig. I Øyevatn sør for Hunnedalen er det fisk å få. Vassdragene nedover mot Bjerkreim har gode fiskemuligheter, for eksempel Indre Myrevatn.
Ellers er det lite fisk i høgheiene. Du må over mot Fidjadalen, eller østover mot Sirdal.
Rypebestanden har vært varierende de siste årene. Området Valevatn eies av Rogaland Fylkeskommune, men forvaltes av NJFF-Rogaland. Her jaktes fjellrype, lirype og hare. Se www.inatur.no

Hellere.
I Hunnedalen finnes mange hellere. Dette var overnattingsteder for sauegjetere og ferdafolk for over 100 år siden.
Mange av disse hellerne er fremdeles i god stand og kan brukes for overnatting. Noen kan være steinete eller fuktige, noen kan inneholde sauelort, så det kan vær lurt å sjekke på forhånd. Se www.nb.no og søk etter boka "Murar og hellerar i heiane"
Den gamle ferdselsveien gjennom dalen, Bispeveien, gikk nord for Hunnevatnet. Den ligger der fremdeles, lett å følge.

 

Kanoturer.
Området er ikke spesielt godt egnet for kano eller kajakk. Men vassdraget sør for Hunnedalen er en flott kanorute, for den som vil bære litt. Flere har gjennomført denne turen.
Start i Gravatn og padle vestover mot Tveitenordstøl. Så bæres opp til Øyevatn, og turen følger vassdraget nedover til Store Myrevatn, helt til Maudal. Med litt transport kan turen fortsettes nedover i Bjerkreim, helt til kysten.
Dette var trolig den gamle ferdselsveien steinalderfolket brukte da de dro til fjells for å jakte på villreinen. Arkeologiske funn er gjort i Myrehelleren innerst i Store Myrevatn.

Bærplukking
Det er som regel bra med blåbær å finne i hele dalen. Multer er sjeldnere, men enkelte år kan det være litt å finne.

Klatring og ekstremsport.
Hunnedalen har flere flotte klatreruter med ulik vanskelighetsgrad. Sjekk www.brv.no
Mellom Byrkjedal og Øvstabø ligger store steiner som brukes til buldring.
En litt enklere tur er å gå Flørlitrappa på 4444 trinn. Den følger rørgata ned til Flørli kraftstasjon, bygget i 1910. Trappa er nylig restaurert, og gir en spennende og luftig turopplevelse.
Toppturer kan gjennomføres fra Storeknut, Kvitafjell, Tverråknut, Tveitebrekka, Osmundhola, men vær obs på rasfaren. Ellers er det ingen alpin aktivitet i dalen, - men det er ikke langt til Tjørhomfjellet.

 

Arrangementer
Påskeaften arrangeres et enkelt barneskirenn på Futasete, + topptur med kjøring ned Tveitabrekka for de voksne.
Mange går turen til Degevass på langfredagen. Sandnes Idrettslag har arrangert dette treffet fra 1965.
Nytt er Freeride-arrangementet i mars. Deltakerne kjører ned Hallbrekkveven eller Kvitafjell. Arrangør er Stavanger Freeride.
I begynnelsen av september samles sauene på skilleplassen ved Løyndeherberget. Sirdal har laget et stort arrangement ut av dette.  
Ellers kan nevnes sykkelløpet fra Lysebotn til Bryne som går gjennom Hunnedalen.
Hunnedalen Velforening arbeider for å ivareta hytteeiernes interesser. Blant annet arbeides det med å tilby vann og kloakkløsninger for hyttene. For noen år siden fikk hyttene tilbud om strøm.